13 април, 2024

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев мотивира работещите в офис да спортуват

След като бяга 36 часа без да спре, Красимир Георгиев прикова вниманието на доста служители, които водят заседнал начин на живот. Чрез инициативата си Fasten Seat Belts, Краси демонстрира пред хората кои са най-ефективните упражнения за раздвижване. Голяма част от посетителите са били представители на IT сферата в България. Вижте какво разказа ултрамаратонецът за събитието и какви са бъдещите му планове.

Разкажете повече за събитието – какви са целите, които си поставихте с него?

След като успешно завършихме инициативата “36”, целта, която си поставихме беше да започнем да правим хората по-здравословни – да могат да се радват повече на това, което правят, да разгръщат потенциала си максимално и си казахме, че би било най-ефективно да стартираме от офисите, защото в днешно време там хората прекарват голяма част от времето си. Идеята ни е, че, ако привлечем работещите в офис и ги накараме да правят различни упражнения, ще допринесем за по-доброто им здравословно състояние. Седенето е новото пушене и е необходимо да се раздвижваме колкото е възможно по-често. Всичко това провокира мен и екипа ми да организираме събитието Fasten Seat Belts. Избрахме Sofia Airport Center за локация, тъй като там атмосферата наистина е много приятна.

Какви личности посетиха Fasten Seat Belts? Имаше ли голям интерес от IT специалистите?

През всичките дни имахме посетители от разнообразни сфери. Дойдоха доста хора от летището в София, поради удобното за тях местоположение. Разбира се, хората от IT индустрията преобладаваха. Това се дължи на техния начин на работа, който не предполага значително движение. Срещнахме се с всякакви личности, като всички те бяха ентусиазирани да участват в инициативата ни и смятам, че се получи доста приятна и разтоварваща обстановка. Заедно с моята физиотерапевтка, направихме серия от лекции за ползотворно раздвижване, чрез които се опитахме да разнообразим делниците на посетителите ни.

Какви упражнения показахте на посетителите?

Всеки ден предлагахме различен тип класове упражнения. Наблегнахме повече на кардио тренировките, които могат да се изпълняват по време на почивките през работния ден. Повечето от офис служителите имат няколко паузи по 10 – 15 мин. и една обедна – 30 мин. Идеята ни беше да ги провокираме да използват почивките си за леки упражнения. Целта е практикуваните упражнения да вдигнат пулса за по-кратко време.

Кои са упражненията, които могат да се практикуват и в офиса, за да се раздвижва тялото?

Упражненията, които могат да се изпълняват в офиса са такива, които не изискват голямо пространство. Например, подходящо е да седнете на пода и да правите кръгови движения с краката във въздуха, имитирайки каране на велосипед. Също, бих препоръчал т.нар. Burpees упражнения. Те се състоят от клек, лицева опора и скок. Има и други тренировки, включващи само раменете и главата, а също е ефективно да се правят и напъни. Ако на всеки 15 – 20 минути се прави по едно от всички изброени упражнения, положителният резултат е гарантиран.

Смятате ли, че подобни събития помагат на хората със заседнал начин на живот, дa станат по-отговорни към стойката и здравето си?

Много се надявам, защото затлъстяването и обездвижването са глобални здравословни проблеми. Това, което ми харесва е, че напоследък все повече компании и техните служители започнаха да обръщат по-голямо внимание на спорта и движението. Например, има тенденция все повече фирми да вкарват стоящи бюра в офисите си, за да могат работещите да се движат постоянно. Смятам, че подобни разработки, в комбинация със събития, като Fasten Seat Belts, биха накарали хората да станат по-отговорни към здравето си. Аз се опитах да покажа на посетителите ни, че не отнема кой знае колко много време да направиш една качествена и полезна тренировка, но ползите от нея са наистина дълготрайни. Най-важно обаче е желанието.

По какъв начин показаните от Вас упражнения влияят върху продуктивността и мотивацията на работното място?

Спортът има пряка връзка с резултатите на работното място. Когато един служител не спира да гледа в монитора 10 часа, то в един момент мозъкът му със сигурност ще намали продуктивността си. Упражненията за раздвижване значително помагат, тъй като карат мозъка да се съсредоточи върху нещо ново за кратко. Чрез физическото натоварване, умът си почива, а това е изключително важно за IT специалистите например. Работата е важна, но когато нямаш навик да се разнообразяваш с някакви физически занимания, продуктивността е осезаемо по-ниска.

Планирате ли да организирате нови подобни събития в бъдеще?

Да, следващата ни цел е да обикаляме офисите и да показваме различни упражнения на служителите на място. Освен за раздвижване ще говорим и за здравословното хранене, което също е ключово за пълноценния живот. Смятаме, че прекият контакт с хората би бил по-въздействащ, убеждаващ и мотивиращ.

Какво е да бъдеш добър пример според Вас?

Когато реших, че ще оставам в България, исках да започна да мотивирам хората. В съвремието ни има много фалшиви ролеви модели, които не дават положителен пример на обществото. Според мен да бъдеш пример означава да вдъхновяваш хората да се стремят към доброто, продуктивното и здравословното.

Какво е Вашето професионално направление?

Аз съм завършил психология, но съм се занимавал с различни дейности. Бил съм готвач в Англия, а в момента съм спортен диетолог. Не обичам да се занимавам с едно конкретно фиксирано направление. Почитател съм на разнообразието. Възприемам себе си като мотиватор, който би дал много на обществото чрез собствения си пример.

Какви са храните, които препоръчвате за добрия тонус?

Хубаво е да се набляга на тонизиращите продукти и антиоксидантите. Лично аз горещо препоръчвам червено цвекло, моркови, ябълки и джинджифил. За мен подобни храни са фундаментални, защото предоставят огромно количество енергия на организма. Важно е хората да разберат, че балансът е най-ефективният подход в храненето. Не е нужно напълно да се изключват определени ястия и продукти, а просто трябва да консумираме с мярка от всичко. Не е добре да се придържаме към крайностите в яденето.

Какъв тип организации Ви подкрепят? Получавате ли необходимото съдействие в страната ни?

Fasten Seat Belts е първото ни събитие и съм благодарен за подкрепата, която получихме. SAC (Sofia Airport Center) ни помогна много, осигурявайки страхотното място, където проведохме нашите упражнения. Сигурен съм, че всяка компания би инвестирала в това служителите й да са по-продуктивни. Интересът го има. Все повече млади хора осъзнават нуждата от воденето здравословен начин на живот.

Какви са хобитата Ви?

Освен, че спортувам, аз съм голям почитател на културата и изкуството. Обичам опери, театри, галерии и концерти. Спортът е ключът към тялото на човека, а изкуството дава всичко за душата. Според мен двете неща трябва да вървят заедно. Търся баланса между доброто отношение към тялото и към духа.

Снимки: Георги Даскалов

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,