20 април, 2024

Playtech e водеща компания в разработването на онлайн игри и се представя успешно в България през последните 11 години. В глобален мащаб, служителите на фирмата надхвърлят 5000 човека, докато в страната ни те са около 200. Специалистите на Playtech работят най-вече с технологиите Java, C++, PHP и др. Основните проекти, с които се занимават служителите от българския офис на компанията, са свързани с разработването и тестването на онлайн “Покер” и “Казино” игри, отличени с редица международни награди за качество и иновации. Част от  клиентите на компанията са водещи брандове като bet365, William Hill, Sky, Paddy Power и т.н.

В настоящото издание на нашата рубрика Дестинация “Дадена компания” ще ви запознаем с 4 човека от екипа на Playtech, които разказват за своите роли във фирмата, за това с какво тя се различава от останалите технологични компании, за бъдешите планове и още. Кои са те и какво споделиха – вижте в следващия текст.

Дария Топалова (HR manager)

Кога станахте част от Playtech?

Станах част от Playtech преди повече от 10 години, в края на 2008 г., като HR специалист. Това беше момент на сериозен ръст на компанията, както в България, така и в световен мащаб. Работата беше изключително динамична. От 2011 година съм на позицията HR мениджър и така до днес. С радост мога да споделя, че с голяма част от хората, с които започнахме тогава все още работим заедно.

С какво Playtech се отличава от останалите софтуерни компании?

Playtech е компания, в която работят мотивирани и способни да изграждат и работят в екип хора. Чувствам се истински щастлива всеки ден, когато ги виждам в офиса. Работим в модерен офис, създаден да отговаря на тенденциите за добра, комфортна, иновативна и креативна работна среда. Разработваме собствени софтуерни продукти, печелещи множество награди на световни форуми и гарантиращи стабилността на компанията и затвърждаване на лидерските ни позиции на пазара.

Като HR мениджър Вие комуникирате ежедневно с колегите си в офиса.  Разкажете повече за тях.

Колегите ми са страхотни. Те са тези, които ме зареждат с енергия всеки ден. Супер инициативни и преливащи от идеи.

В какви инициативи взема участие Вашата компания?

Взимаме участие в наистина много неща. Една част си организираме сами например, турнир по билярд, (чиито съдия е наш колега – Мария Златева е международен съдия по билярд), всевъзможни креативни работилници, инициативи с каузи и др. В други се включваме като участници – Legion Run, маратони, озеленяване, различни социални проекти – например с Хранителна банка, кръводаряване и др.

Какви качества трябва да претежава един кандидат за работа в Playtech?

За нас е изключително важно хората, които постъпват на работа в компанията, освен да имат необходимата техническа подготовка спрямо позицията, да споделят нашите ценности и корпоративната ни култура.

 

 

Христо Христов (Development manager)

Как успявате да мотивирате екипа си да се стреми винаги към добри резултати?

Винаги съм се стремил към това да показвам на хората, че от това да гледат сериозно на работата си печелят и те, и фирмата. Опитът, който човек получава от това да поема повече отговорности и да иска нещо по-добро за себе си или за екипа си е нещо, което може да се проектира и в средата в офиса, но и в тази извън него. Личният пример за това също е много важен – опитвам се да демонстрирам сериозно отношение към моите задачи. Имам друга черта, която ми се струва, че ми помага в това предизвикателство: винаги съм оптимист за това, че ще успеем да свършим работата си в срок и с добро качество – трябва да вярваш в успеха, ако искаш да заразиш и хората около теб с позитивна енергия. И на последно място в този списък, но не и по значение, е, че оставям място на хората за грешки и провали и окуражавам това да се осмеляват. Вярвам, че от един провал могат да се извлекат много позитиви и не е страшно да сгрешиш, наистина страшното е да не си вземеш съответните поуки от тази грешка.

Какви са Вашите отговорности като Development manager?

Едната част от отговорностите ми е свързана с новите проекти и това да следя, че хората разбират какво трябва да се направи и какъв е смисълът зад тези проекти. Друга част от нещата, с които се занимавам е това процесите, които спазваме да са направени така, че да са от полза, а не да пречат на работата и да правим нещата по един по-прост начин, вместо да измисляме колелото всеки ден. Няколко човека споделяме отговорността да търсим начини да подобряваме това, което имаме от development страна. Аз също така отговарям за това да е прилежно описано какви версии на компонентите от системата отиват на продукция. Поради относително големия опит, който имам в Playtech също така помагам на колегите в случаите, когато имат нужда да разберат как нещо работи или каква ни е архитектурата.

Кой е любимият Ви проект, който сте ръководили досега? Защо?

За мен голям интерес представлява автоматизацията. Това е относително нова област за мен, но смятам, че имаме много фронтове, на които можем да се развиваме. През миналата година написахме нов клиент за нашата мрежа, с който можем да тестваме най-сложните сценарии с относително малко усилия и ресурси. Резултатът е, че тестове, които отнемаха много време или бяха с голям шанс за човешка грешка, вече се изпълняват автоматично всяка нощ и на сутринта знаем дали сме направили някой гаф предния ден. Харесва ми идеята, че тестовете, които създаваме служат и за проверка на текущото състояние на системата и за нейната документация.

Кои езици за програмиране използвате?

Java. Още от първата ми работа започнах с Java и до днес съм работил само с нея. Едно от нещата, което ми харесва в Playtech е, че използваме Java Standard Edition и си пишем повечето неща сами, а не разчитаме на модерни и сложни библиотеки. Също ми харесва това, че сме на back-end страната, така че проблемите, които срещаме не са даден пиксел, какъв цвят да е и дали да е малко по-нагоре, а са по-скоро как да направим проектите ни така, че да работят по-ефективно, да са налични 24 часа на ден и да могат да поемат по-голямо натоварване.

Върху какви проекти работите в момента?

Едното направление, в което работим, е да опростим архитектурата на продукта ни и да намалим броя на различни видове сървъри, които използваме. Очакваме, че това ще доведе до по-прост начин за инсталиране на цялото приложение, по-малко поддръжка и по-ефективно писане на нов код в дългосрочен план. Крайната ни цел е да имаме една много гъвкава среда, която да е налична 24 часа на ден, 7 дни в седмицата.

От друга страна искаме да разширим и автоматичното тестване на компонентите в нашата система. След като създадохме специалния клиент за автоматично тестване на мрежата, сега е наред да направим същото и с back-end частта – ще направим нов компонент, който ще се представя за мрежата и ще манипулира клиентите, за да покрием автоматично по-сложните сценарии в неговото тестване.

В края на 2017-та година показахте обновения си офис. Новата работна обстановка мотивира ли Вас и колегите Ви?

Разбира се, всеки харесва да работи в нов и ремонтиран офис. А нашият стана много добре – освен, че изглежда чудесно, имаме всевъзможни глезотийки и удобства. Сменихме и моделът, в който работим – от отделни стаи за екипите преминахме към отворено споделено пространство и сега комуникацията се осъществява по-лесно. Струва ми се, че обновяването се прие добре и колегите много бързо свикнаха с промените.

Мирослав Милев (Development Tech Lead)

Каква е ролята Ви в компанията? Кои са езиците,  на които се разработват проектите ви? Как е организиран работния процес?

Моята роля е да помагам технически и да служа, като експерт на екипите по време на цялото изпълнение на един проект. Това може да включва разбиване на User Stories, даване на rough estimations, оценка на компонентите, които ще бъдат засегнати, зависимости от 3rd parties, code reviews. Заедно с това имам отговорност да подобрявам знанието за продукта и технологичното развитие на всеки от Java екипа.

Кои са езиците, на които се разработват проектите ви?

По-големите проекти включват промени по всички компоненти. Използваме множество технологии – покер клиентите ни се пишат на C++ и HTML5, сървърът ни е на Java, а базата от данни ни е Oracle. Разработваме automation тестовете на C# и предлагаме админ интерфейс на PHP.

Как е организиран работният процес?

Release цикълът ни е разбит на 3 спринта по 2 седмици за разработване плюс четвърти спринт за стабилизация, който наричаме HIP (Hardening Innovation Planning). В него включваме и задачи за разучаване на нови библиотеки, попълване на липсваща документация, Action items за възможни оптимизации.

В началото на всеки спринт се провеждат Backlog grooming срещи, на които Product owner представя бизнес идеята, която стои зад сторитата. Всяко стори може да се поеме изцяло от един екип, тъй като нашите екипи са cross-functional.

Всеки ден започва с кратка среща на екипа, на която се обсъжда какво е свършено предния ден, какво предстои да се свърши днес и, за мен най-важното, какви проблеми са възникнали. По този начин всеки член на екипа може да помогне за решаването на проблемите, вместо те да се решават индивидуално, което в повечето случаи е по-трудно.

Предстои ли разширяване на компанията ви? Какви нови кадри ще търсите?

До колкото ми е известно не се очаква разширяване. Когато имаме свободни позиции търсим хора, които да притежават умения за разрешаване на проблеми заедно с разбиране „защо това работи така“, а не заучаване на шаблонни въпроси от java интервюта.

Имате ли любимо място в офиса?

Моето собствено работно място. Това е мястото, където се чувствам най-спокоен и мога максимално да се фокусирам върху задачите, които имам да свърша.

Как си почивате през свободното Ви време?

Използвам всеки свободен момент да прекарвам със семейството и приятелите. Това ми действа отпускащо и ме зарежда с енергия.

Какво бихте посъветвали един developer, който иска да се издигне и да ръководи екип?

Моят съвет е да се стреми да поема повече отговорност за проекта, по който работи. Също така да развива лидерските си качества, за сметка на експертните. От един ръководител на екип не се очаква да знае всичко за продукта. Той трябва да умее да мотивира хората, да може да ги изслушва и да взима отговорни решения с помощта на всеки един от тях, защото те са експертите.

Какво Ви мотивира?

Мотивира ме възможността да участвам в изграждането на толкова сложен продукт, какъвто е най-голямата покер мрежа.

Димитър Радев (Automation team leader)

Вие сте Automation team leader, какъв е пътят, по който стигнахте до тази позиция?

Пътят до позицията Automation team leader в Playtech мина първо през Automation Developer в продължение на 3 години и много интересни и същевременно трудни задачи и проекти. Научих много и преборих много трудни и интересни проблеми през това време, които изградиха в мен онези качества, които спомогнаха да се развия професионално нагоре към сегашната ми позиция.

Кои са най-полезните качества за Вашата професия?

Според мен най-полезните и важни качества в нашата професия са професионализмът, жаждата за знания, интересът към новите смарт технологии, нуждата от удоволетворението при решаване на сложни проблеми, умението да се адаптираш бързо към динамичността на сферата на информационните технологии, добра комуникация и работа в екип, упоритост и самодисциплина и не на последно място – любов към това, което правиш.

Защо бихте насърчили младите специалисти да се присъединят към екипа на Playtech?

Бих насърчил всеки млад ИТ специалист да избере Playtech за място на своето кариерно развитие, защото в Playtech работната атмосфера е изключително приятна, динамична и хармонична. Хората са изключителни професионалисти, също така много приятелски настроени и отзивчиви. В Playtech използваме много различни езици за програмиране, много различни технологии и иновативни подходи за работа, така че има много голямо разнообразие и възможност за кариерно развитие и трупане на знания и опит. Playtech оценява работата на всеки един служител подобаващо и дава на всеки равни възможности за развитие.

Включвате ли се в множеството инициативи, които Playtech организира?

Старая се да взимам участие в почти всички инициативи, организирани от Playtech, защото вярвам, че думите обучават, а примерите заразяват. Също така всяка една инициатива, освен че сплотява и развива отборния дух, също така спомага за нашето развитие както в професионален, така и в личен план. Смятам, че успелите хора в професията си са успели хора и в личния си живот.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,