25 април, 2024

Разберете повече за първия участник в новата ни рубрика – Flat Rock Technology

Flat Rock Technology е компания, която предлага бизнес професионални IT услуги, които включват създаването на уеб сайтове, онлайн каталози и магазини. Други проекти на фирмата са свързани със системи за управление на съдържание, интра и екстранет мрежи, както и разнообразни бизнес решения, като ERP и CRM системи. Работната атмосфера в Flat Rock Tech помага на IT специалистите не само да усъвършенстват своите професионални умения, а и да намират нови приятели.

Вие сте компания с осем години опит, имате ли мото на компанията?

Зад скромното изречение ” We are creating…” се крие изключително много потенциал, креативност и иновативни идеи, които произтичат от нашия колектив. Смеем да наречем това свое мото, защото то презентира нашите услуги, продукти и усещането, което създаваме в хората, които са се докоснали до Flat Rock Techonology.

Какъв тип девелопъри има при вас?   

При нас има програмисти, разработващи както web, така и мобилни приложения, като се използват различни езици за програмиране – C#, PHP, Python, JavaScript, Java, Swift. Целта ни е да имаме широкоспектърен профил, който да ни позволи да обогатяваме порфолиото си от проекти и едновременно с това да среща нашите колеги с нови и различни предизвикателства.

Бихте ли разказали за събитието Open Days, което е организирано от вашата компания? Как ви хрумна идеята да организирате такова събитие?

Цялостната политика на компанията е ориентирана не само към удовлетворяването на нашите клиенти, но и към младите хора в град Варна. В тази връзка с радост бихме искали да се похвалим с различните събития, които се превърнаха в наша традиционна практика с нетрадиционен подход.

Open Days е събитие посветено на всички, които желаят да се запознаят с компанията  и да научат повече за нас и нашия начин на работа.

Идеята за събитието беше предложена от наш колега, който е Тийм Лидер на екипа, специализиран в разработването на Мобилни приложения. Всички бяхме вдъхновени да създадем цялата организация така, че да достигне до младите хора на град Варна. За нас от Флат Рок е изключително важно да даваме път и на тези, които тепърва правят първите си стъпки в софтуерния свят. Именно поради тази причина им дадохме възможност да видят нещата на практика, да се запознаят със специалисти в областта, да работят по задание заедно като екип, което вярваме, че беше изключително полезно. Събитието имаше няколко издания, като всяко едно от тях имаше различни модули, сред които бяха workshops, дускусии, игри, практически съвети и др.

Щастливи сме, че имаме възможност да организираме подобен тип мероприятия, от една страна защото виждаме жаждата на младите хора за нови хоризонти, а от друга, наблюдаваме ентусиазмът на колегите да се включват в подобни инициативи.

Как се справяте с текучеството на технологични специалисти?

Текучеството специалисти е проблем на всяка една бизнес област и технологичната също не е изключение. Работим усърдно в направление както да задържаме текущия си персонал, така и да назначаваме нови таланти, които да допринесат за цялостното развитие на компанията.

Успяваме да се справим с този проблем чрез различни практики за ангажиране и мотивиране на нашите колеги,  които включват възможности за участие в иновативни проекти, развитие в професионален план и разнообразни обучения. В компанията се обръща сериозно внимание на работната атмосфера и вътрешно фирмените отношения, които вярваме, че са в основата на прогреса на всяка организация.

Според вас възможно ли е България да стане Силициевата долина на Европа?     

Информационните технологии привличат все повече внимание като един от най-бързо развиващите се сегменти. Забелязваме, че Източна Европа се превръща във все по-атрактивна дестинация за инвеститори, което вярваме, че говори много добре за бъдещето на целия регион. В нашата страна ИТ секторът постепенно придобива все по-голямо значение и  сме уверени, че резултатите от чуждестранните партньорства стават все по-осезаеми. Това от своя страна носи изключителни позитиви не само за икономиката на страната, но връща и надеждата, че младите специалисти имат място у дома, където също имат възможност да постигнат много. Компании като Флат Рок Технолъджи са едни от добрите примери, че просперитетът е въпрос на избор и жеалние, а не само на обстоятелства.

Какви други инициативи планирате през 2018?  

През 2018-та година планираме още събития, като желаем да бъдат съвместно планирани както с местните университети и младежки организации, така и с утвърдени партньори.

Нашият профил е разнообразен и затова се стремим да влагаме много усилия във вътрешни мероприятия, които да сплотяват екипите и да ни позволят да се опознаваме. Професионалните обучения са само едната страна от всичко, което е част от нашата фирмена култура. Бихме могли да се похвалим с разнообразни вътрешни турнири, включително по кънтър страйк, бордови игри, фирмени партита на различна тематика, както и събития със спортен характер. След участието ни в обучени по айкидо, дори имаме предложение да организираме събитие посветено на медитацията. Динамиката е осезаема, когато работиш с толкова различни хора, които имат разнообразни хобита, интереси и активно участват в развиването на всяка любопитна идея. На миналогодишното ни Коледно парти дори имахме музикална банда,  сформирана от наши колеги, които изнесоха музикално представление.

Имаме възможност да развихрим въображението си, защото чувстваме, че имаме свободата да го направим, особено когато е поднесено със стил, какъвто нашите колеги, със сигурност притежават.

Екатерина Станчева (PHP Developer) и Божидар Георгиев (.NET Team Lead) споделиха своите впечатления от работното им място. Вижте какво казаха те:  

Какви най – често са задачите Ви във Flat Rock Technology?

Екатерина Станчева: Рутинните ми задължения включват планиране, разработка, отстраняване на грешки, рефакторинг, тестване и не на последно място по значимост – комуникация. Радвам се, че работя в компания, която оценява ползите от развитието на служителите си и имам възможност да надграждам техническите си знания, когато списъкът със задачи е по – кратък.

Как минава работният Ви ден? Имате ли любимо място в офиса за почивка?

Екатерина Станчева: Нека започнем с чаша кафе, преглед на планираните задачи и сутрешна среща с колегите. Оттук нататък се захващам със задачите за деня, но винаги съм нащрек за нещо непредсказуемо. Професията ми е интересна. Много хора се оплакват, че работният им ден минава бавно, но моят винаги е кратък. Стремя се да планирам, но понякога се налага да се надбягвам с времето. Когато се изтощя, обичам да си давам почивка извън офиса. Излизам за няколко минути и отново се връщам на работното място по-енергична и готова за поредното предизвикателство.

Как решихте да се занимавате с програмиране?

Екатерина Станчева: Аз съм любопитна натура и обичам динамиката. Решаването на сложни задачи ме изпълва със смисъл, а технологиите са ми страст. Може би не съм мислила много над развитието си, а по-скоро следвах порива си за трупане на знания в сферата и решенията следваха естествения ход на събитията.

Какви качества е необходимо да притежава един девелопър?

Екатерина Станчева: Нашата сфера е динамична. Технологиите се развиват изключително бързо. Именно затова и завършването на софтуерна специалност в университета не е необходимо и достатъчно условие за успешна кариера. Смея да твърдя, че личностните качества са далеч по-значими – адаптивност, постоянство, търпение, желание за усъвършенстване, амбиция, баланс и толерантност.

С какви езици на програмиране боравите?

Екатерина Станчева: Текущият проект, с който се занимавам, е базиран на PHP и JavaScript. Запозната съм и с C++, C# и Java, но в момента не работя с тях.

Върху какви проекти работите в момента?

Екатерина Станчева: През последните две години работя по Фулкръм. Този проект представлява система за логистична сигурност, първоначално разработена за нуждите на летище Хийтроу в Лондон. Впоследствие системата беше модифицирана с цел да служи като глобална логистична платформа. Тя включва гъвкава конфигурация, позволяваща използването й от проекти, които са различни по естество и локация.

Вие сте .NET Team Lead, какви са Вашите отговорности?

Божидар Георгиев:  Като .NET Team Lead имам редица различни отговорности. Част от работата ми включва оценка на уменията на потенциалните кандидати за .NET програмисти в компанията. Мое задължение е да помагам и насочвам колегите в екипа, които тепърва стартират своята кариера.

Старая се да дам насока в развитието на  професионалните им умения, както и да следват приетите в компанията стандарти за писане на код. Участвам активно в планирането на проектите и определянето на технологиите, които ще бъдат използвани в тях. Заедно с нашето CTO планираме запознаването на екипа с най-новите софтуерни решения и интегрирането им в заданията. Моя отговорност е също да помагам за разрешаването на проблеми възникнали в проектите и да гарантирам, че работата по тях да се движи по план.

.NET ли е най – предпочитаната от Вас технология? Защо?

Божидар Георгиев:  Предпочитам стека от технологии на Microsoft най-вече заради езика C#. Един от големите недостатъци на .NET беше, че разработката на приложения базирани на фреймуърка беше ограничена само до операционната система Windows. Това се промени в последните години в резултат на разработката на .NET Core. Чрез него могат да се пишат приложения на C#, използвайки богатата база от функционалности на фреймуърка за платформи като Linux, Android и iOS. Като предимство бих посочил и че голяма част от фреймуърка .NET Core е с отворен код.

От колко време сте част от екипа на Flat Rock Technology?

Божидар Георгиев:  От почти 4 години съм част от Flat Rock Technology. След като завърших магистратура в ТУ-Варна започнах работа в компанията като Junior програмист. Работата в екипа на Flat Rock ми помогна да усъвършенствам моите професионални умения, както и да намеря много нови приятели.

С какви проекти Ви предстои да се занимавате?

Божидар Георгиев:  Flat Rock Technology разработва custom софтуер за Enterprise клиенти, затова не мога да конкретизирам какви ще са бъдещите проекти, в които ще участвам. Сигурен съм обаче, че те ще са свързани с иновации в различни сфери от индустрията и че всеки един от тях ще е предизвикателство.

Имате ли любим проект или такъв, с който се гордеете най-много?

Божидар Георгиев:  Един интересен проект, който мога да спомена, е чат бот, който разработихме за наш клиент. Неговата функция беше да си говори с потенциални техни клиенти, да им предоставя възможност да се регистрират и в последстиве отново чрез разговор да събира техните желания или да им предлага оферти. По принцип не бих казал, че имам любим проект. За мен всеки такъв, в който участвам, е предизвикателство. По време на разработката винаги има възможност да се научи нещо ново или да се затвърди дадено знание или решение на проблем. Често се случва като програмисти да участваме в продължение на месеци в даден проект и не трябва да умаловажаваме всекидневните усилия да пишем код, който решава сложни проблеми, работи коректно, лесен е за поддръжка и т.н. Не на последно място всеки от нас е един вид автор и оставя своя почерк във всяко задание, в което участва.

Как бихте описали Flat Rock Technology?

Божидар Георгиев:  Мисля, че компанията е едно много добро място за млади хора, за да започнат своята кариера. Стремим се да работим с най-новите технологии и да сме в крак с иновациите. Голяма част от компанията се състои от млади и мотивирани хора, които имат желание да се развиват. Освен това, Flat Rock е място, което позволява на по-опитните колеги да надградят знанията си и да работят с най-новите технологии.

Автор: Михаил Маринов

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,