25 април, 2024

Коментарите относно състоянието и бъдещето на криптовалутите съдържат разнообразни мнения, изказани от всякакъв тип личности. Какво обаче мислят специалистите?

Разходите за транзакции с криптовалути са в пъти по – малки от тези на банките и различните финансови институции. Както всяка друга валута или акция, така и криптовалутите са оценени и се търгуват спрямо доверието в тях. Тези и още няколко много интересни твърдения по темата споделиха IT специалистите Николай Живанкин (BULPROS) и Димитър Сакъров (Software AG).

Има ли реална необходимост от криптовалутите? Каква стойност носят?

Николай Живанкин: Технологията, която стои зад повечето криптовалути, е “Блокчейн”. Тя предоставя набор от добри характеристики, които са присъщи на криптовалутите, а именно: сигурност, прозрачност, доверие и т.н. Допълнително криптовалутите позволяват да се прехвърля стойност, без да е необходима трета страна (т.нар. P2P трансакции). Разходите за такива транзакции са в пъти по-малки от тези на банките и различните финансови институции, които се занимават с преводи на валути. Едно от най-важните качества на тези валути е, че не се управляват от една централна банка, а са с децентрализирано управление.

Димитър Сакъров: Ако имаме необходимост от останалите валути, би следвало и тяхната подобрена алтернатива да ни е от полза. Както всяка валута, акция и дори актив, така и криптовалутите са оценени и се търгуват спрямо доверието в тях и възможността им да бъдат полезни и да решават проблемите на ползвателите си. Основният проблем, който криптовалутите се опитват да разрешат, е осигуряването на сигурни, прозрачни, бързи и евтини парични преводи и сделки, създавайки алтернатива на банките като посредник при разплащания и дори кредитиране. Дали това ще стане, зависи от стабилността им и доверието на потребителите.

При какви условия би могла да се създаде ефективна регулаторна търговия с криптовалути?

Николай Живанкин: Бумът на криптовалутите стартира миналата година. Много държави виждат както големи възможности, така и големи рискове в търговията с тях. Всяка една от тези държави предприема някакви мерки, с които да регулира тази нова парадигма. Водещи в това отношение са Китай, Корея и Япония, като всяка от тях си има различна гледна точка, пречупена през националните й интереси. Ще трябва да мине време, за да се направят международни споразумения и регулации, които да хармонизират търговията с криптовалути.

Димитър Сакъров: С течение на времето блокчейн технологията и криптовалутите стават все по-коментирани и популярни. Физически лица, фирми и институции проявяват интерес и придобиват знания и опит в областта. Когато този тип валути придобие достатъчно масовост, адекватна регулация и опит при употреба и съхранение, бихме могли да кажем че условията за ефективна и широка употреба ще са налице.

Възможно ли е да продължи съществуването на децентрализирани валути?

Николай Живанкин: Да, ще продължат да съществуват децентрализирани валути, но търговията с тях, както вече казах, ще бъде регулирана от съответните органи. Тези, които се опитват да избегнат регулациите, ще бъдат обявени и преследвани като незаконни.

Димитър Сакъров: До момента няма сериозен проблем пред съществуването на децентрализираните валути, като е ясно, че не всяка ще намери своята употреба и вероятно много от тях ще бъдат забравени или заменени от по-нови и конкурентноспособни алтернативи.

Мнозина предричат края на криптовалутите или по – точно края на това, което са в момента – активи, които в голямата си част не служат за нищо. Какво е Вашето мнение?

Николай Живанкин: Има доза истина в това твърдение, но то се отнася само до тази част от криптовалутите, които нямат реална добавена стойност, не решават някакъв определен обществен проблем и екипите, които стоят зад тях, не са достатъчно добри, за да развият и реализират идеята на техния проект.

Димитър Сакъров: Криптовалутите са средство за разплащане, използвано от години, като употребата им нараства. Дали като разменна единица, като форма на инвестиция или спекула – зависи от целта и развитието на всяка индивидуална криптовалута и доверието което хората имат в нея.

На какво се дължи спадът в цената на Bitcoin?

Николай Живанкин: Спадът, до голяма степен, се дължи на факта, че цената, която Bitcoin беше достигнал в края на 2017, беше изкуствено завишена. Всички бяха в еуфория, навсякъде се говореше за криптовалути и всеки искаше да купува. Пазарната капитализация на целия криптопазар през декември 2017 беше около рекордните 750 милиарда долара. Много хора го сравняват с “дот-ком” балона през 2000 г., който ще се спука (или според някои от тях вече се е спукал).

Димитър Сакъров: Факторите за спада на Bitcoin са много и комплексни. Както и при акциите и фиатните валути – те се влияят от новини, изказвания и събития на пазара, който все още не е достатъчно голям и зрял за да бъде прогнозиран и анализиран адекватно. Това далеч не е първият подобен спад, а играчите на пазара все по-често споделяха прогнози за подобно развитие през последните месеци. Опасенията, че това е поредният финансов балон, който ще се спука, далеч не са неоснователни с оглед на последните ръстове, но, според запознати на пазара, критичният обем инвестиции и несигурност е някъде в бъдещето.

От началото на годината почти няма ден, в който да не се появи информация за кражби, забрани, регулации и други ограничения за криптовалутите. На какво се дължи това според Вас?

Николай Живанкин: Това е така. Постоянните новини за забрани, регулации и ограничения са некоординирани опити на различни организации да окажат контрол и донякъде да забавят светкавичния растеж на криптовалутите. В криптосвета на такива новини им казваме “ФЪД” от английски Fear, Uncertainty, Doubt (Страх, Несигурност, Съмнение).

Димитър Сакъров: Началото на годината бе трудно не само за криптосветът, но и за Уолстрийт. Без едното да има връзка с другото подобни трудности са неизбежни. Кражби е имало, има и ще има – преди и след криптовалутите, при всяка възможност за бързо облагодетелстване това ще се случва, докато не се научим да пазим достатъчно добре активите си. За криптопазарът това не е изключение, но не е и изненада.

Какъв е Вашият опит с криптовалутите? Купували ли сте си до момента? Ако да, какви?

Николай Живанкин: Търгувам с криптовалути от 2017г. Преди това имам около 10 години опит с инвестиции и търговия на валути, злато, петрол, акции и взаимни фондове. От търговията с криптовалути се придържам към тези в топ 20, например ETH, XRP, NEO, IOTA. Също така следя и перспективни ICO-та, в които да участвам.

Димитър Сакъров: Малко са хората в IT средите, които по един или друг начин не са станали част от тази новаторска вълна. Дали под формата на “копаене”, търговия, инвестиция, разплащане, подарък или тема на разговор – криптовалутите и блокчейн технологиите са вече част от живота ни.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,