26 април, 2024

Free Sofia Tour посреща гости от цял свят всеки ден

Създателите на инициативата Free Sofia Tour предоставят на посетителите на града възможността да го опознаят без да е необходимо да правят каквото и да било. Туристическите обиколки се провеждат всеки ден през годината, а гидовете, които представят различните обекти на туристите са внимателно подбрани така, че да им осигурят едно приятно преживяване. Повече за същността на Free Sofia Tour разказва Томислав Рашков – зам. председател на сдружението, което организира обиколките.

Бихте ли разказали повече за проекта Free Sofia Tour? От колко време съществува той? Как ви дойде идеята за него?

Проектът Free Sofia Tour съществува от 2010г., като в началото той бе стартиран от нашия колега Кристиян Митов. Той  прекара известно време в Берлин и там остана впечатлен, че безплатните туристически обиколки са нещо много често срещано и се вдъхнови от тази идея. Връщайки се в България, той реши, че ще направи същия проект и тук. През годините инициативата се разви стремглаво и се оформи малкото “Сдружение 365”, тъй като не е възможно един човек да организира туристически обиколки всеки ден. Името на организацията говори за нашата основна цел, а именно да провеждаме тези разходки всеки ден от годината, независимо дали става въпрос за делник или празник. Общо взето, ние сме на линия постоянно за чуждестранните посетители на столицата.

Как протича една обиколка на София? Кои обекти от столицата представяте на посетителите?

В началото всички се събираме на една начална точка – Съдебната палата. Предварително се обявяват и часовете за старта на обиколката, като в момента разходките се провеждат 3 пъти дневно – от 10, 11 и 18ч., а в зимния сезон ги правим само два пъти – от 11 и 18ч. Единственото, което се изисква от хората е да дойдат в уречения час пред началната точка. Обиколката е с продължителност около 2 часа и се посещават основните туристически и културни обекти в София. Минава се през пл. “Св. Неделя”, църквата “Св. Петка”, през разкопките на Антична Сердика, разхождаме туристите и по площада на толерантността, Ларгото, Президенството, Народния театър и още няколко обекта, преди да завършим обиколката пред храм – паметника “Александър Невски”. Решението ни последната точка да е именно красивият храм, е плод на факта, че той обобщава хилядолетната история на нашия град.

От какви хора е изграден екипът ви? Как ги подбирате?

Ние имаме доста сериозен метод на подбор, тъй като не е лесно всеки да стане гид. Има реална необходимост от това да притежаваме добре изграден екип, който да запълва графика. Подборът се извършва от звено “Кадри”, чиито представители са част от нашето сдружение и се занимават с назначаването на нови кандидати. Основните неща, които правим с кандидатите са интервю, урок по ораторско майсторство и пробни обиколки. В момента хората от екипа ни са с доста разнообразни интереси – имаме представители на актьорската гилдия, прависти, учители и т.н. Те се обединяват под тази обща инициатива. Аз съм много щастлив, че в момента работя с хора, които са активни и допринасят за развитието на нашия проект.

Какъв е интересът към проекта? Посетители от кои страни най-често използват вашите услуги?

Доста редовно водим статистика за това откъде са нашите гости. Особено положителен факт е, че сме посрещали хора от почти всяка държава – членка на ООН. Най – често идват граждани на различни европейски държави, като Великобритания, Германия, Холандия и др. Отделно, имаме и доста посещения от страни като САЩ и Австралия.

Какви са другите ваши проекти? Планирате ли да реализирате нови подобни инициативи?

Ние сме създатели и на Free Plovdiv Tour, който работи на същия принцип, като този в София. Преди години имахме проект и във Варна, но в момента той е замръзен поради сезонния характер на туризма там. В момента сме съсредоточили усилията си в тези два града. Същевременно се опитваме да развиваме надграждащи продукти, които да показват същността на Пловдив и София. В столицата имаме и тематични турове. Например, провеждаме културен тур, който е специализиран в това да разкаже малко повече за нашия бит и култура и симолтанно да предизвика гостите да погледнат на София като българи, опитвайки традиционни ястия и напитки, танцувайки като нас и т.н. Най – новият ни интерактивен продукт се нарича “Sofia Alternative Tour”. В него туристите се впускат в едно по – игрово приключение, като откриват тайни локации в града и след това се срещат с наш гид, който им разказва за историята на тези скрити места и как те са се трансформирали през годините.

В Пловдив провеждаме и “Kapana Tour”, който пък разказва за един от най – красивите квартали на града. Там също се практикуват различни неща. Гостът не само слуша, а и преживява историята на посетеното място.

Смятате ли, че подобни инициативи са ключови за развитието на туризма в България?

Има много фактори, които комплексно влияят върху развитието на туризма. Ние правим това, което можем и се стремим да го развиваме. Със сигурност подобни инициативи отварят много мирогледа на чуждестранния посетител. Това, което най – често наблюдаваме е, че идват хора, които нямат големи очаквания, но си тръгват със страхотни впечатления. Мисля, че във времена като нашите, в които вратите за пътувания са винаги отворени, тези проекти ще стават все повече.

Какъв тип личности ползват вашите услуги? Идвали ли са при вас известни лица?

През годините при нас са идвали различни хора. Имали сме посещения от американски губернатори, както и други политически лица. Като цяло, при нас винаги има най – разнообразни хора.

Колко големи са групите, които разхождате в столицата?

Групите са средно по около 25 души.

Тъй като инициативата е напълно безплатна, откъде получавате финансиране на вашия проект?

Най – вече от дарения.

Автор: Михаил Маринов

Тагове: , , , , ,