19 април, 2024

Какво по – интересно предложиха участниците в инициативата?

Войната по пътищата е глобален проблем, чиeто решение се оказва доста трудна задача. Ежедневно се предприемат различни мерки за справяне с тази трудност, но успешните кампании за съжаление не са много. Преди 2 седмици технологичната компания Вистеон организира Хакатон, чрез който даде възможност на млади иноватори да представят идеите си за предотвратяването на пътни инциденти. Какви проекти бяха представени на събитието и колко голям е бил интересът към него, разказват Любомир Циров, Милен Рангелов и Боян Шанов – инженери в компанията.

Разкажете ни повече за Хакатона “Да хакнем заедно опасностите на пътя”. Колко време ви отне да организирате това събитие? Имаше ли голям интерес към него?

Боян Шанов: Идеята се зароди преди повече от година, когато колеги инженери решихме, че с малко работа може да направим система за по-безопасно шофиране, достъпна не само за собствениците на луксозни автомобили. Появата на пазара на хоби електроника с висока изчислителна способност на разумна цена и наличието на много софтуер с отворен код за нея ни  подсказа, че вече може с един компактен електронен любителски комплект на сравнително скромна цена и подходяща комбинация от готов безплатен софтуер да напрaвим базова система за множество идеи в посока сигурност на пътя. Имахме и конкретни идеи за доразвиване на основата, но решихме да продължим работата, като въвлечем колкото се може повече съмишленици за каузата. Така съвсем закономерно се обединихме около идеята за Хакатон.

Организацията на събитието се оказа предизвикателна – за първи път се сблъскахме с подобно начинание. Имахме нужда от внимателно съгласуване на правилата с юридическия отдел на Вистеон, тъй като целите на Хакатона са в сферата на търговския интерес на компанията. Подбрахме най-удачните устройства, така че да могат да бъдат реализирани и най-смелите идеи, но все пак на ниска цена, за да са достъпни за любителите, желаещи да си сглобят подобна система. Направихме и интересна рекламна кампания, която да поясни целта и ползите за обществото.

Интересът бе в рамките на очакваното от нас. Наясно сме, че програмисти с познания и идеи в областта на автомобилната електроника са голяма рядкост в България, но все пак имаше достатъчно кандидатури, от които да подберем за втория кръг на Хакатона.

Проекти от какъв тип преобладаваха?

Любомир Циров: Идеите на проектите бяха предимно насочени към подобряване на безопасността на участниците в движението, било то автомобили или др. Самите проекти бяха разнообразни, като например анализ на поведението на шофьора, визуално разпознаване на други участници в пътното движение, „стерео зрение“ за изчисляване на разстоянието до водещия автомобил и т.н

Кои идеи Ви впечатлиха най-много?

Милен Рангелов: От техническа гледна точка бяхме впечатлени най-вече от две неща –  от подбора и реализацията на такива алгоритми като КЗ (компютърно зрение), които позволяват добра прецизност при видеоанализа в реално време върху хардуер с ограничени изчислителни възможности. В допълнение някои от идеите се откроиха, като основните функционалности се „подсилваха“ чрез анализа на телеметричните данни от автомобила, получени по OBDII протокола. Те включваха скорост, обороти на двигателя, температура на охладителната система и позиция на педала за газта.

С какво победителят Кристиан Косев превъзхождаше останалите? Какъв беше неговият проект?

Милен Рангелов: Решението на Кристиан Косев беше завършена имплементация, работеща безпроблемно „out of the box”, с много добри резултати при реалните тестове с автомобил. Неговият проект беше свързан с визуално разпознаване (върху входа от камерата) на автомобили, съчетано с анализ на автомобилните данни (като например скорост на автомобила). При риск от катастрофа, неговото решение предупреждава звуково и визуално в реално време шофьора за възникналата опасност.

Планирате ли организирането на подобни събития в бъдеще?

Любомир Циров: Придобитият опит от първото издание на Хакатона ще ни позволи да намерим решение на аспекти, които бяхме пропуснали при първоначалното организиране. Планираме бъдещите събития да имат различен формат, който да позволи на участниците да разработят по-комплексни и завършени проекти. Определено си поставихме за цел следващият Хакатон да е още по-интересен, така че не е въпрос дали, а по-скоро кога.

Смятате ли, че подобни инициативи са ключът към справянето с различните социални проблеми?

Боян Шанов: Определено има голяма полза от подобни начинания. Ако се фокусираме върху проблема с неадекватното шофиране ще забележим, че повечето видими мерки са финансови и административни наказания, които се задействат след настъпването на събитието. С подходящата електроника и софтуер ние смятаме, че може да предупредим водачите още преди да е станало твърде късно. Самите участници в Хакатона бяха запалени по идеи като разпознаване на знаци и коли или следене на състоянието на водача – не може да превъзпитаме всички участници в движението, но поне можем да помогнем на отговорните шофьори да избегнат инциденти по невнимание.

Бихте ли разказали повече за компанията ви? Каква е основната ви дейност? Колко голям е екипът ви?

Боян Шанов: Вече над 15 години българският развоен център работи по проектите на едни от най-големите доставчици на автомобилна електроника. От 2004г. до 2014г. бяхме част от Джонсън Контролс, а след това преминахме под ръководството на Вистеон.  Екипите ни проектират хардуера, софтуера и механиката на високотехнологични решения за автомобилните компании, с които осигуряват на водача и пътниците удоволствие от пътуването, сигурност и непрекъсната свързаност на автомобила. Крайните ни продукти са табла, дисплеи, хед-ъп дисплеи, модули за връзка с мобилни устройства и за телеметрия, както и такива за управление на електрониката в купето. Вистеон снабдява почти всички водещи производители на автомобили, включително BMW, Daimler, Ford, Volkswagen, General Motors, Nissan и Hyundai.

В България сме близо 900 души – предимно инженери с опит от стажанти до продуктови архитекти. Стараем се непрекъснато да обучаваме всички интересуващи се от електроника и автомобили и да им предоставим работа по изключително интересни проекти с най-съвременни технологии. Този начин на мислене ни води всеки ден и затова логично ни хрумват инициативи като Хакатона и Инженерната Академия. В свят с все повече технологии не бива да забравяме да бъдем хора и да си помагаме да бъдем по-успешни и да живеем по-безопасно.