25 април, 2024

Най-големият актив, който можеш да притежаваш в днешно време не са парите, земята или металите – това е Информацията – сподели Силви Ангелов – продуктов мениджър в технологичната компания TRADOLOGIC.

Силви Ангелов е част от екипа на TRADOLOGIC от 6 години. Започва работа като риск мениджър, а 2 години по – късно се докосва до продуктовия мениджмънт. Интересува се от икономика, инвестиции и технологии.

Има ли реална необходимост от криптовалутите? Каква стойност носят?
Хората свързват криптовалутите с Биткойн, като някои по-запознати споменават Етериум, Лайткойн и Рипъл. Всъщност в момента има над 1500 вида криптовалути, така наречените алткойни (алтернатива на първата криптовалута – Биткойн, появила се през 2008). Тази бройка се променя всеки ден, поради факта че постоянно се създават нови койни, а други просто не просперират и напускат „играта“.

Като се има предвид факта, че в света има малко над 160 вида „фиатни“ валути (познатите ни книжни пари като Лев, Евро, Долар, издадени и декларирани от дадено правителство като законно платежно средство), крипто светът започва да става все по-пренаситен… и объркващ. Приятелката ми често ме пита „Как са Биткойните, покачват ли се?“, като има предвид „Как се движи пазарната капитализация на криптовалутите?“

Зад всяка една криптовалута се крие решението на даден проблем от нашето ежедневие. Биткойн е създаден по времето на финансовата криза от 2008-ма, с идеята да промени начина по който функционират традиционните банки. Замисълът му е да бъде платежен метод без наличието на посредник и съответните такси за него. Транзакциите му се осъществяват и записват в т. нар. публичен „тефтер“, или блокчейн веригата, като всичко е проследимо от самото начало. Като пионер в индустрията, Биткойнът е наложил погрешното схващане сред хората, че всички криптовалути са тук, за да решат даден проблем на финансовата система.

Без да изказвам инвестиционно мнение, PowerLedger например, е платформа за отдаване на енергия под наем, свързваща директно двете заинтересовани страни, подобно на тази, която създадоха AirBnB за отдаване на апартаменти под наем. Друг пример е идеята на Siacoin, която представлява децентрализирана платформа за облачни услуги, подобна на Google Drive, с разликата че първата се поддържа от мощностите на своите потребители, а втората от мултимилионна компания, която очаква големи приходи. Най-различни идеи се крият зад всяка една от всичките над 1500 криптовалути, от Steem, подобна на Редит платформа, която обаче плаща на своите потребители за техните постове в социалните мрежи, до Dent, която е платформа за споделяне на мобилни данни с хора от мрежата. На мен всеки месец ми остават неизползвани данни, които просто изчезват, а като дойде приятел от чужбина, трябва да си купи допълнителен пакет от данни, който може би е онази моя част, която така и не съм използвал, но вече платил.

Стотици алткойни използват блокчейн технологията за реализацията на проекти, които в крайна сметка могат да променят почти всяка област, която познаваме днес. Всяка една криптовалута може да се разглежда като отделна компания, разработваща свой собствен продукт на уникална по рода си платформа. Хората имат различни потребности, затова не всички криптовалути биха намерили приложение в ежедневието им. Но едно е сигурно, блокчейн технологията е тук и може да намери приложение навсякъде. Има огромна разлика между понятията криптовалута и блокчейн технолигия, трябва да се прави разлика. Блокчейна е технология за премахване на посредниците в десетки индустрии, и това ще стане в много от тях, променяйки ги драстично от вида, в който ги познаваме днес. Криптовалутите в момента са просто един финансов актив, чиято цена се определя от очакването за бъдещата им стойност. Във времето, това ги прави нестабилни и несигурни.

При какви условия би могла да се създаде ефективна регулаторна търговия с криптовалути?
Според мен няма как правителствата и световните банки да изпуснат крипто пазара, и той да започне да функционира без никакъв контрол. Необходимостта от регулация при търговията с крипто валути е доста голяма, защото носи високи рискове за всеки, поради своята голяма волатилност. С напредването на информационните технологии, напредват и хакерските атаки. Не говоря само за крипто пазарите – те са навсякъде. Средният потребител не предприема никакви действия относно своята онлайн защита, било то на личният си компютър или смартфон.

Една регулация изисква определено ниво на сигурност, без значение дали говорим за банка, застрахователна агенция, или борса за криптовалути. Поради нерегулирания характер при крипто търговията , сигурността е значително ниска. Затова сме свидетели на всички тези хакерски атаки, 2 от най-големите които бяха върху борсите Mt.Gox през 2014-та, и Coincheck преди седмица, като загубите се изчисляват на около 1 милиард долара само от тези 2 случая.

Като говоря за регулация, нямам предвид забрана, тъй като една такава би била невъзможна. Това е като нелегалните филми и музика в интернет – всеки знае че са забранени, но масово се теглят навсякъде по света.

Една регулация не означава, че ще дойде краят на дигиталните валути, а по-скоро една стъпка напред. Регулаторните органи целят вместо за спекулации, виртуалните валути да започнат да се използват за реални неща, да направят определени сделки далеч по ефективни, да улеснят международната търговия и финансовите транзакции. Първоначалната идея на блокчейна се изгубва и хората се интересуват единствено от цената на криптовалутите. Именно това се стремят да регулират световните правителства. Хората не инвестират в идеята на блокчейна, защото просто не я разбират, те инвестират в очакване цената да се качва или намалява, поемайки високи рискове.

Възможно ли е да продължи съществуването на децентрализирани валути?
Криптовалутите тепърва намират своето място в крипто светът. Някои от тях са централизирани – други не, някои от тях си имат изпълнителни директори- други не, някои се копаят – други не, някои се предлагат в ограничено количество – други не. Никой, освен времето, не може да даде точна прогноза кои ще оцелеят и кои ще изчезнат за съжаление.

Блокчейн технологията, стояща зад всички тези криптовалути от друга страна е задължително децентрализирана, без собственик – това е замисълът й.

Най-големият актив, който можеш да притежаваш в днешно време не са парите, земята или металите – това е Информацията. Където и да отидеш, каквото и да правиш онлайн, всичко се записва от някого. Създава се едно „виртуално теб“. Това не е толкова страшно, колкото звучи, защото по този начин технологиите ти улесняват живота на база събраните данни. Различни приложения ти препоръчват места, храна или събития, които се оказват точно за теб, в правилното време. Страшното е, че ти не притежаваш информацията за „виртуалният теб“. Тя е собственост на големи технологични компании като Google и Facebook, които търгуват с нея, продавайки твоето „виртуално теб“.

Блокчейн е технология, която ти позволява да имаш неприкосновеност върху личния си живот, контролирайки къде се намира твоето „виртуално теб“. Това е една единствена система, с която всички се свързват индивидуално.

Основното, което различава двата модела – този на единична собственост на информацията и този, който блокчейн предполага,  е че всеки един от участниците пази копие от цялата база данни и тези, които искат да участват в комуникацията, имат копие от базата. При всяка една транзакция има размяна на т.нар. смарт контракт (като той нито е толкова умен, нито е толкова договор). Това е уникален код, който кара единия компютър да комуникира с друг, като гарантира, че тази информация, когато е попаднала в системата, е валидна. Гарантира се, че това е единствената истина и няма друга такава и че никой, по никакъв начин не може да модифицира тази информация или тя да бъде изтрита. Блокчейн гарантира именно това. Това е основата й и тя е много по-съвършена от методите, които се използват в момента.

Бил съм много малък, за да усетя вълнението около интернета в зората му, когато всички са можели да се присъединят и да общуват чрез един общ протокол. В следствие на това са се случили невероятни иновации и са се създали напълно различни индустрии. Същото се случва в момента и с блокчейн, затова се радвам че съм тук и сега, за да мога да усетя вълнението около технологията в нейната зора.

Мнозина предричат края на криптовалутите или по-точно края на това което са в момента – активи, които в голямата си част не служат за нищо. Какво е вашето мнение?
Основните проблеми, които аз виждам в криптовалутите са следствие един от друг. Първият е техническият жаргон, който е труден за разбиране от масата хора. Вторият проблем се дължи именно на това неразбирателство, и схващането че крипто светът е машина за бързо забогатяване. Много приятели и познати от всякакви сфери са се допитвали до мен, защото искат да инвестират и да направят състояние. На въпроса „знаеш ли в какво инвестираш?“, често получавам отговора „ами в тези виртуални валути, нали всеки печели от тях“. От тук се появява и най-сериозният проблем, хората инвестират своите пари в нещо, което не разбират, не се интересуват какъв проблем има за цел да реши дадена криптовалута, а единствено се надяват да спечелят много за кратко време.

Появиха се много нови криптовалути, като към момента има над 150 борси по света за търговия с тях. Процеса на регистрация, валидиране и верификация стана много по-лесен, за да могат хората по-лесно да „инвестират“ своите спестявания (спестявания в добрия случай, когато не е теглен кредит или ипотекиран апартамент, защото напоследък има много такива случаи).

Така в началото на 2018-та, пазарната капитализация на всички криптовалути достигна до над 800 милиарда долара, в сравнение със 100-те милиарда година по рано, което е повече от пазарната капитализация на която и да е компания в света, с изключение на Apple (870 милиарда към края на 2017).
Стотици алткойни са измислени не с цел да направят света по-добър, а за да измамят обществото, надявайки се именно на неразбирателството у хората. През 2017-та бяхме свидетели на десетки ICO проекти, които събраха милиони долара и просто изчезнаха. Някои от тях дори се подиграха с инвеститорите си, пишейки нецензурни думи по заглавните си страници.

DogeCoin например е така наречената пародийна валута, която беше създадена на шега през 2013-та. Миналата година, един от основателите й, напуснал екипа през 2015-та, изказа сериозно притеснение за крипто пазара, защото DogeCoin достигна пазарна капитализация от 2 милиарда долара, въпреки че екипът не е пускал обновяване на софтуера от две години.

Ето тук е проблемът, компания без никакъв продукт или идея, набира капитал от 2 милиарда долара, защото просто цената й се покачва изкуствено от хората, инвестирайки на сляпо. Това се случва с много от сегашните криптовалути, ще продължава да се случва и с много от бъдещите такива, докато не се отсеят добрите проекти.  Това може да продължи от няколко дни до няколко години, като през това време хората ще залагат главно на волатилността и бързите печалби, от колкото на идеята зад всичко.

Всяка изминала седмица бележи краят на едни и началото на други криптовалути. Същото се е случило и през 90-те години от времето на дот-ком балона с така наречените „технологични компании“. Във всеки гараж се е създавала интернет компания с 2-ма служители, но днес всички знаем само няколко от тях, като Google и Amazon например. Въпросът не е дали, а кои от всичките над 1500 криптовалути ще бъдат Amazon-койн и Google-койн след 10 години.

На какво се дължи спадът в цената на Bitcoin?
Погледнато през призмата на техническият анализ, спадът в цената на Биткойн се дължи главно на едно от основните правила на финансовите пазари – историята се повтаря. Техническите анализатори смятат, че инвеститорите колективно повтарят поведението на техните предшественици. Ако се вгледаме в графиката на Биткойн, ще забележим че през последните 4 години, всеки януари месец, валутата губи между 30% и 60% от стойността си, като след това успява да се възстанови. Първата фаза от историята е вече налице. Дали цената ще успее да се възстанови, само времето ще покаже.

От фундаментална гледна точка, спадът се дължи най-вече на огромното медийно внимание което беше обърнато на крипто пазара. Започвайки с регулаторните заплахи от страна на големите световни сили като САЩ, Китай, Южна Корея и Индия, преминавайки през всички хакерски атаки и откраднати криптовалути, и завършвайки със съмненията за манипулиране на цените по борсите, всички тези причини водят до разклащане на доверието в криптовалутите.

Големи световни банки като Citigroup, Bank of America, JP Morgan Chase и други европейски такива също хвърлиха бомба в медийното пространство, като съобщиха че забраняват покупката на криптовалути с кредитни карти, с цел предпазване на техните клиенти.  Много хора купуват криптовалути на кредит, с цел бързи печалби от по-голямото количество. Във финансовите пазари това е известно под търговия на марджин, която води големи рискове, ако цената на закупения актив започне да пада. Така хората не успяват да върнат своите кредити и това води до негативни последици. Забраната, разбира се, не важи за покупка на криптовалути с дебитни карти, но това остана някак си в сенките на новината.

Известни банкери и инвеститори изказаха своите притеснения, че криптопазарът е един голям балон. Дали защото наистина е така или просто искат да повлияят на цената, за да купят на по изгодни курсове може само да се гадае.

Всички тези фактори водят до масова паника на пазара и спекулантите разпродават своите активи, с цел да не реализират по-големи загуби. Това води до големите спадове, които могат да бъдат както трагични за незапознатите хора, които единствено следват стратегията Hodl (купи и не продавай до край), така и благоприятни за тези които се интересуват, образоват постоянно и търгуват с умерен и претеглен риск.

Какъв е вашият опит с криптовалутите? Купували ли сте си до момента подобен тип валути? Ако да какви?

Опитът ми с криптовалутите не е дългогодишен. Чух за Биткойн през 2013-та година, като тогава не му обърнах никакво внимание, поради простата причина, че не го разбирах. Занимавам се непрофесионално с акции и форекс търговия, което  изисква постоянно следене на световните пазари. В края на 2016-та година, Биткойн започна да става все по-известен и коментиран. Отделих си време и ресурс да опозная криптовалутата и технологията зад нея. Това продължи няколко месеца, като през това време се запознах и с много други криптовалути, за които дори не бях чувал. В началото на март месец 2017-та закупих първата си криптовалута, и това не беше Bitcoin, a Ripple. Все още пазя снимка на първата си крипто транзакция за 280 рипъла. Сумата беше малка (около 50 лева), като замисълът на транзакцията не беше инвестиционен, а от чисто любопитство как работи системата. След това си създадох акаунт в друга борса, намираща се на друго място по света, в която си преведох част от криптовалутата за секунди. Бях удивен колко бързо се осъществаваха транзакциите и колко минимални бяха комисионните. Започнах все повече да се интересувам от криптовалутите и да търгувам с тях. Направих си портфолио с няколко криптовалути, които ми се струваха потенциални. С времето, цената им се покачваше, а аз използвах печалбите за реинвестиция в други алткойни.

Имам уникалният късмет да работя в иновативна софтуерна компания, която не изпусна възможността да се качи на гребена на вълната миналата година и започна да инвестира в разработването на проекти, свързани с крипто валутите. Бяха ми възложени няколко такива проекта, които аз приех с голямо удоволствие, впредвид интереса ми към криптовалутите. Като продуктов мениджър , аз трябваше да опозная крипто валутите, а най-големият ми плюс беше, че ми се налагаше да го правя в работно време.

Така с времето се опитвах да отсявам добрите и не чак толкова крипто валути  според мен, като постоянно обновявах своето портфолио от крипто валути. В момента то се състои от около 15 такива, като преди всичко са проекти, в които вярвам че имат бъдеща реализация. Истина е, че в момента не получавам нищо друго освен печалби или загуби от тези 15 крипто валути, затова и спекулантските следки не са малко. Търгувам на седмична база, като през седмицата обръщам внимание на фундаменталния анализ, а всяка неделя си отделям по няколко часа за технически такъв, и при необходимост, препазпределение на портфолиото. Всеки месец инвестирам част от спестяванията си в крипто валути, било то спестявания от текущият месец или реализирани печалби от търговията.

Никога не съм купувал крипто валути на кредит и не мисля да го направя, защото носят много рискове. Опитът ми с инвестициите ме е научил, че трябва да инвестирам толкова, колкото мога да загубя без това да се отрази на качеството ми на живот.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,