26 април, 2024

България с два медала от олимпиада по информатика в Русия. Златен медал за Радослав Димитров и сребърен медал за Мартин Копчев

Радослав Димитров от Пловдив извоюва златен медал на тазгодишната Открита московска олимпиада по информатика. Със сребърен медал от състезанието у нас се завръща Мартин Копчев от Габрово.

Престижното състезание в руската столица приключи в петък на 9-ти март и в него участваха 12 младежа до 12 клас от България.

Преди нашите младежи в класирането са информатиците от Русия и Румъния, като в общото класиране домакините са първи.

“Състезанието беше тежко. Задачите, както обикновено, бяха оригинални и добре подбрани. Нашите състезатели се представиха достойно. Много малко не достигна на някои от тях, за да вземат медали. За разлика от други подобни състезания, тук медали получиха само 25% от всички състезатели”, коментира ръководителката на групата на българските информатици в Москва д-р  Бисерка Йовчева и добави, че задачата “Двоични карти” най-много е затруднила нашите участници. “Задачата изискваше да се определи стратегия, с която да се спечели една игра”, уточни д-р Бисерка Йовчева.

Тагове: