19 април, 2024

5G мрежа, хуманоидни роботи, автономни превозни средства и още няколко страхотни иновации, впечатлиха посетителите на Олимпийските игри в ПьонгЧанг.

Тазгодишното издание на зимните олимпийски игри предложи зрелищни състезания и впечатли любителите на спортовете през студения сезон. Южнокорейският град ПьонгЧанг, който беше домакин на олимпиадата, приюти огромен брой почитатели, а те допринесоха за приятната и въздействаща атмосфера. Разбираемо, вниманието беше насочено главно към участниците в надпреварата, но игрите в ПьонгЧанг ще останат в историята и с нещо друго – представянето на последните технологични иновации от някои големи марки. Възползвайки се от широката популярност на зимните турнири, компании като „Intel“, „Hyundai“ и „LG“ показаха невиждани досега атрактивни джаджи, приспособления и роботи. Така те превърнаха зимните олимпийски игри през 2018г. в най – богатото,от технологична гледна точка, спортно събитие в историята. Кои бяха попаденията през изминалите 2-3 седмици и как се приеха те от аудиторията, можете да разберете от следващите редове.

5G мрежа

С най – голям принос за високото технологично ниво на игрите в ПьонгЧанг може би е фактът, че 5G мрежата беше използвана за първи път от обществото. Основните виновници за това са гигантът „Intel“ и южнокорейският мобилен оператор KT Corporation. Усилията на тези две компании създадоха условия за прехвърлянето на колосални количества данни на изключително висока скорост около местата, където се провеждаха разнообразните спортни надпревари. В така наречените „зони за зрители“ гостите имаха възможност да наблюдават всичко случващо се с помощта на 5G мрежата. Единственото необходимо приспособление, за да получат достъп до нея бе да притежават таблет Intel.

Смята се, че 5G мрежата е около 1000 пъти по – бърза от вече широко разпространените останали мрежи, а гражданите на Южна Корея очакват пълното пускане на 5G да се случи през 2021г.

Якета с технология за затопляне

Температурите в ПьонгЧанг бяха екстремни – около -20 градуса. Това обаче не се оказа проблем за американските спортисти поради иновативността, демонстрирана от световноизвестната американска модна къща „Ralph Lauren„. Компанията предложи може би най – ефективното решение за преодоляване на студа. Става въпрос за специално изработени якета, които имат вградена технология, осигуряваща им до 11 часа топлина. Всичко, което беше необходимо да направят американските атлети бе да натиснат един бутон, а след това чрез няколко батерии се загрява особен вид мастило, създадено от водород и сребро. Освен това, представителите на САЩ имаха дори възможност да контролират нивото на излъчваната топлина. Технологията е подобна на тази при електрическите одеяла, но вместо жици има мастило.

Превозни средства без шофьори

Друга много атрактивна за посетителите новост се оказаха самоуправляващите или още наричаните „автономни“ превозни средства. Благодарение на „Hyundai“ и Корейските министерства на инфраструктурата и транспорта, гостите в ПьонгЧанг получиха страхотната възможност да пътуват из „олимпийското село“, возейки се на автобуси, които нямат шофьори. Те бяха снабдени с 5G мрежова връзка, за да направят обиколката още по – впечатляваща и запомняща се.

В същото време „Hyundai“ използваха олимпийските игри, за да покажат новия модел Nexo SUV, който е първият електрически „автономен“ автомобил, захранващ се чрез горивна клетка.

Ролята на дроновете беше преосмислена

На тазгодишните зимни състезания зрителите разбраха, че нашумелите в последните години дронове могат да се използват не само за заснемане на различни места, събития и т.н. Организаторите на церемониите по откриването и закриването на олимпиадата успяха да намерят ново приложение на тези устройства. Чрез дроновете на „Intel“, които притежават специално LED осветление, бяха сътворени уникални въздушни хореографии, като джаджите описваха различни фигури, управлявани от компютър.

Трябва да се отбележи също, че дроновете служиха и за наблюдателен орган, чиято цел е да предотврати евентуални нередности сред големите тълпи от спортни запалянковци.

Роботите обраха овациитe

Няма как да не обърнем внимание и на хуманоидните роботи, които оказваха съдействие на посетителите на спортните събития. Говорейки на корейски, японски, английски и китайски, тези роботи предоставяха информация относно всичко свързано с олимпиадата и даваха съвети за пълноценен престой в ПьонгЧанг. Дейностите на роботите включваха още почистване на подовите настилки и забавление с публиката чрез танци, песни и селфита. Роботите бяха осигурени от „LG“.

Изключиелно интересно беше ски състезанието за роботи, в което премериха сили изобретателите на автоматизираните машини. Изискванията за тях бяха да бъдат хуманоидни, да са високи поне 50см. и да имат по два крака.