16 юни, 2024

Вицепрезидентът по продажби и маркетинг в Бош Софтуер Иновейшънс Томас Херман: По много начини този регион води Европа и останалия свят напред в бъдещето.

Вицепрезидентът по продажби и маркетинг в Бош Софтуер Иновейшънс Томас Херман, разказва как технологиите на Бош подпомагат клиентите си в Азия и Океания, да реализират своите IoT проекти. Той обяснява защо поставянето и управлението на IoT gateway устройства и други свързани уреди е от изключителна важност за една успешна реализация на подобен проект. Ето и някои от коментарите, които господин Херман даде:

Каква е ролята на региона Азия и Океания в IoT бизнеса на Бош

Компанията ни е изключително фокусирана върху този регион. Ние се развиваме в този пазар от почти столетие. Горд съм да заявя, че разполагаме със страхотна репутация тук. Високото ниво на доверие в продуктите и марката, ни помага да представим все повече и повече IoT решения в този конкретен регион. Но аз никога не подценявам конкурентите ни. В днешно време производителите са привлечени към азиатския бързоразрастващ се пазар и се опитват да го превземат по най-светкавичния начин. Конкуренцията в този регион е огромна.

Какви са конкретните нива на дигитализация и IoT употреба в Азия и Океания?

Когато говорим за IoT, дефакто не съществува Азия или който и да е друг регион. Както хората обичат да казват, Интернет на Нещата няма граници. Можете да разгледате за пример проектите ни в Европа. Там реализирахме няколко партньорства за обновление на софтуер и фърмуер на автомобили (SOTA/FOTA) с някои от най-големите производители. Тези коли сега се продават по целия свят.

И все пак не може да се оспори фактът, че този регион е лидер в IoT технологиите и тяхното възприемане и усвояване. Всъщност, според агенцията IDC, пазарът в Азия и Океания ще бъде глобален лидер в употребата на IoT технологии до 2020. Тук се очакват да се реализират 8.6 милиарда от общо 29.5 милиарда устройства глобално. По много начини този регион води Европа и останалия свят напред в бъдещето. В същото време можем да споделим вече натрупания опит от Европа и тук.

Съществуват ли специфични различия в Азия и Океания, когато говорим конкретно за IoT?

Регионът е очевидно много разнообразен. Разбира се, това е стимул да преследваме развитие на Интернет на Нещата тук. В Китай, най-бързо развиващата се икономика в света, реализирането на проекти възможно най-бързо, е решаващо. В Сингапур потребителите предпочитат първо да разберат как нещо ще се отплати, преди да се впуснат в него. В Япония, държава с дълбоко вкоренени интереси в технологиите, дори висшите мениджъри на компаниите са заинтересовани от техническите подробности на един проект.

Какви конкретни IoT софтуерни изисквания виждате на този пазар?

Смятам управлението на IoT gateway устройствата и другите крайни устройства за основни във всяко едно софтуерно решение. Интернет на Нещата като технология не е възможна без тези устройства. Тяхната свързаност е в основата на Интернет на Нещата, върху която се надграждат другите решения и продукти. Нищо от това не може да се случи без да осъществим връзката между различните продукти и устройства. Но все пак, тази връзка е само част от цялостното решение.

Напоследък IoT продуктите бяха категоризирани като „дупка в сигурността на всяка една компания“. Според проучване, повечето компании дори не успяват да идентифицират подобни „дупки“. Подобни устройства често се губят или забравят в големите корпоративни мрежи. И в това няма нищо чудно. Можете ли да си представите времето и усилията, нужни да се управляват милиони и дори милиарди подобни устройства? Все пак, ако това нещо не се прави както трябва, може да струва скъпо. През последните 2 години компанията AT&T е отчела ръст от 458% в уязвимостта при сканиране на IoT устройства. Подобни рискове за сигурността могат да се премахнат чрез ползването на софтуер за управление на устройства, с помощта на който те могат да се организират и управляват от разстояние. Това също позволява за отдалечено обновление на фърмуера им, което спестява още едно главоболие.

The Bosch IoT Remote Manager oосигурява основите за end-to-end IoT / M2M solutions

Кои са любимите Ви Bosch IoT проекти в Азия и Океания?

В Сингапур, клиентите ни от MANN+HUMMEL разработват умни предчустващи технологии в своята IoT лаборатория. Тъй като околната среда е от огромно значение в Азия и Океания, както и навсякъде другаде по света, това е обещаващ проект, който подкрепяме с нашите технологии. MANN+HUMMEL изпробват филтри, които събират и анализират данни, за да подобрят пречистването на въздуха и да намалят количеството на фини прахови частици, образувани от автомобили в него. Те използват Bosch IoT Remote Manager, което е облачната услуга на Bosch IoT Suite. С помощта на този продукт те могат спокойно да управляват връзките и функциите на своите продукти, които могат да достигнат милиони.

Друг обещаващ продукт е IoT  решение за земеделието, което се реализира от стартъп компанията The Yield в Австралия. Земеделието е сфера, в която дори най-малката промяна в условията на околната среда, като времето или качеството на водата, може да се окаже огромен проблем. С наша подкрепа, The Yield разработват решение за подпомагането на фермерите да наблюдават микроклимата на своите ферми, както и състоянието на своите култури, от разстояние. Проектът се разпростира от миди до ябълки. С подобно решение се спестява не само време, а и се спомага по-бързо и добро вземане на решение, базирани на реални данни.

Ако говорим отвъд технологиите, както следва за IoT сферата в Азия и Океания?

Партньорствата са изключително важни. Дигиталната трансформация означава, че технологиите дават сила на компаниите повече от всякога. Като резултат виждаме, че традиционният начин на работа с конкретно назначени роли и длъжности за различните производители и потребители, вече става част от миналото.

Новите индустриални връзки вече не са между потребители и производители. Вместо това те се фокусират върху партньорсво и развитието на съвместни проекти. Ние си сътрудничим с нашите клиенти, за да открием конкретна ситуация и след това да приложим технологии към нея, като целим да създадем IoT решение, което да е правилното за всички страни. Както обичаме да казваме в Бош – „Никой не може да разработва Интернет на Нещата сам“.

Томас Херман

Томас Херман се присъединява към Бош през 1996 като лидер на проекти в сферата на решения за автомобилна безопасност. В продължение на няколко години той заема лидерски позиции в Бош в автомобилната сфера, както и в сферата на енергетиката. Следвайки страстта си за свързани устройства, Томас се присъединява към Бош Софтуер Иновейшънс през Юли 2016. В момента е начело на продажбите на Bosch IoT Suite и маркетинга.

 

 

 

Тагове: , , , , , , , , , , ,

0 Коментари

Напиши коментар