25 април, 2024

Всички диети препоръчват да се отървем от добавената захар. За разлика от естествената захар, срещаща се в плодовете, тя обикновено се прибавя към храната, за да ѝ предаде по-специфичен и сладък вкус. Това обаче нанася сериозни щети на здравето. Най-лошото е, че тези захари са невероятно пристрастяващи.

Тортите, бисквитките и други сладки са обичайните заподозрени, но добавената захар също е сравнително преобладаваща в храни като нарязан хляб, кисело мляко и доматен сос.

Добавянето на следните храни към диетата, ще елиминира апетита за сладко:

  1. Протеини

    Замяната на захарните храни с протеини е един от най-добрите начини за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Богата на протеини храна може действително да забави абсорбцията на захарта.

    Сред списъка с най-добрите протеинови храни са: говеждо месо, пиле, леща, черен боб, дива сьомга, яйца и пълномаслени млечни продукти.

  2. Здравословни мазнини

    Здравословните мазнини са чудесни за тялото, особено когато става въпрос за диета с ниско съдържание на захар.

    Най-добрите мазнини в конкретния случай са: авокадо (богато и на протеини), сурово или органично масло, необработен зехтин, и храни, богати на омега-3 мастни киселини като ядки, мастни риби, семена и листни зеленчуци. Също така препоръчително е и кокосово масло.

  3. Фибри

    Влакната в тези храни забавят скоростта на храносмилането, което след това стабилизира нивата на кръвната захар. За целта трябва да се избират храни, които са с високо съдържание на разтворими фибри: ядки, ленени семена, плодове и моркови.

  4. Богати на пробиотик храни

    Пробиотичните храни са свързани пряко с намаляване на желанието за захар: кефир, ябълков оцет, гръцко кисело мляко (обикновени, органични сортове са най-добри) са пълни с пробиотици и лесно се намират в магазина за хранителни стоки.

  5. Заквасени храни

    Когато желанието за нещо сладко взима превес, един от най-добрите начини да се пребори бързо, е да се изяде нещо кисело. И като допълнителен бонус, много киселите храни също са с високо съдържание на пробиотици или органични киселини, които поддържат растежа на добрите бактерии.

    Кюфте, кимчи и други ферментирали храни са чудесна добавка към храната или салатата. Добавянето на лимон във водата също може да помогне.

  6. Билки и подправки

    Джинджифила, например, е естествено противовъзпалително средство, което предпазва от диабет. Турмерика е друга мощна подправка, страхотна за борба с захарта. Известно е, че намалява кръвната захар и се бори срещу инсулиновата резистентност. Срещу висок холестерол помага куркума.

Освежаваща напитка за горещи дни:
Зелено смути с ананас

Необходими съставки:

  • 100 гр ананас
  • 30 гр листни зеленчуци
  • 1 бр ябълка
  • ½ ч.л. мака на прах
  • Сок от ½ лимон
  • 200 мл вода

Начин на приготвяне:

  1. Ананаса се реже на кубчета.
  2. Ябълките се режат на четвъртини и се махат семките.
  3. Всичко се слага в блендер и се мели докато сместа стане гладка.

Една чаша съдържа 155 калории, 34 грама въглехидрати и 1 грам протеин.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,

0 Коментари

Напиши коментар