19 април, 2024

Над 70% от автомобилите в страната са на възраст над 16г. – това сочат част от резултатите от проучването на консултантска компания Тим ВИЖЪН. За целта на проекта експертите от Тим ВИЖЪН използват софтуера за бизнес анализи Tableau.

Използването на софтуерното решение позволи да бъдат разкрити някои доста любопитни тенденции за този потребителски бранш, включително възможност да си отговорим на въпроси като: Каква е средната възраст на автомобилния парк в България? Какъв е дялът на дизеловите спрямо бензиновите двигатели? Кои са най-използваните марки автомобили и какво е възрастовото им разпределение? Има ли ясно изразени тенденции, които се развиват във времето?

Методологията на изследването

За нуждите на проучването екипът използва информация на Министерството на вътрешните работи, публикувана периодично в Портала за отворени данни на Република България. Анализирайки данни от множество файлове, софтуерът Tableau изгради цялостна картина на българския автопарк по възраст на автомобилите, по градове, по марки, включително възрастови групи за съответната марка, както и по тип на горивото.

„Tableau ни даде възможността да свържем данните от различните файлове, а големият избор от разнообразни визуализации, които предлага решението, ни даде свободата да изберем най-подходящите за нашите цели и да изградим цялостната картина на автомобилния парк, чрез която да си отговорим на най-важните за неговото развитие въпроси“ – споделя д-р Валентина Протопопова, експерт по BI системи в Тим ВИЖЪН България.

Резултатите

Както личи от визуализациите, създадени с Tableau, близо 70% от превозните средства в страната са на възраст над 16 г., а тези на възраст над 20 г. съставляват цели 40 % от съвкупния автопарк. На фона на тези цифри дела на новите автомобили (до 10 г.) е почти пренебрежимо малък – едва 11 процента.

Друг очакван резултат е високият дял (цели 51%) на превозните средства, задвижвани с дизелови двигатели – гориво, което в последните години се смята за един от основните причинители на замърсяването на въздуха с азотни оксиди и диоксиди, както и с прахови частици.

Всеки желаещ може сам да разгледа представените данни на следния адрес, както и да гледа, проведения от Тим ВИЖЪН България уебинар по темата.

Повече за същността за “business intelligence” решението Tableau ще можете да научите на предстоящата в началото на месец октомври Tableau конференция, организирана от Тим ВИЖЪН България, където ще бъдат демонстрирани силата и възможностите на решението за изграждане на 360-градусов поглед върху бизнеса.

Тагове: , , , , , , , , , ,

0 Коментари

Напиши коментар