16 април, 2024

Мащабно проучване на Axway, показва, че 69% от участниците в него, биха желали бъдещото развитие на софтуера да се фокусира върху сигурността и поверителността на данните, за сметка на създаването на нови приложения и разширяването на функциите.

Проектът излиза по случай 10-тата годишнина на iPhone и има за цел да покаже каква роля играят смартфоните в живота на хората. Данните показват как те променят ежедневието ни и какви подобрения биха желали потребителите за в бъдеще. Проучването се проведе сред повече от 1200 души от различени възрасти и професии.

62% от проучваните заявиха, че не биха се отказали от мобилните си приложения, като гласово-активиращия се личен асистент Siri®. Те твърдят, че софтуера на функцията работи перфектно всеки път. Едва 5% от анкетираните са посочили, че смартфона им се нуждае от нови гласови възможности, за да се подобри системата му.

most used functions

Топ 5 на най-използваните функции на смартфона са:

  1. Изпращане на съобщения – 70%
  2. Телефонни обаждания – 62%
  3. Електронна поща – 54%
  4. Социални мрежи – 51%
  5. Камера – 37%

Сред класираните се нареждат и: игри (30%), музика (28%), навигация (24%), часовник (23%), пазаруване (23%), време (22%) и банкиране (21%).

Услуги като видео чат (8%) и мобилна телевизия (11%) не са сред най-употребяваните.

48% от потребителите смятат, че издръжливостта на батерията е най-важният приоритет. Безжичното зареждане (15%), дълготрайност (10%) и по-добра връзка с други устройства (8%) са също отбелязани, като важни за бъдещото мобилно развитие. Наличието на повече футуристични технологии като 3D екран (4%) или виртуална реалност (4%), не са от особена важност за потребителите.

Смартфоните са взели огромен пазарен дял от компаниите, продаващи устройства, вариращи от камери до преносими музикални плейъри и GPS системи. Но какво предстои да бъде заменено от тях през следващите две години?
what will be replaced

  • 37% смятат, че техният смартфон ще замени банковите карти
  • 28% таблетите
  • 27% лаптопите
  • 21% ключовете на автомобила

Не е тайна, че смартфоните сега играят огромна роля в нашето ежедневие и повечето хора не могат да си представят какъв би бил животът без тях. На въпроса от какво предпочитат да се откажат в рамките на една седмица, от смартфона си или други важни неща, потребителите са готови да правят жертви в името на мобилното си устройство:

what to quit

47% са готови да откажат алкохола, 35% захарта, 33% кафето, 31% тренировките, 31% гледането на телевизия, 23% секса, а 10% ще се откажат от разговори с близките си за седмица достъп до смартфон.

Пълното проучване и детайлните резултати може да разгледате тук.

Тагове: , , , , ,

0 Коментари

Напиши коментар