27 април, 2024

Индийската комисия по конкуренцията глоби Google с общо 276 милиона долара за монополни практики на пазарите за магазини за приложения и мобилни операционни системи, миналата седмица, като призова компанията да отвори своя Play Store за платежни системи на трети страни или да рискува допълнителен регулаторен гняв.

Google се съобрази с изискванията на Комисията за конкуренция (CCI), като удължи за неопределено време крайния срок, до който разработчиците трябва да спазват изискванията за плащане.

През 2020 г. Google коригира законовите си разпоредби, за да стане ясно, че разработчиците трябва да използват техните системи за плащане, ако искат приложенията им да бъдат включени в Play Store. На пазар като Индия, където Apple държи малък пазарен дял, това означаваше, че разработчиците бяха ефективно принудени да влязат в света на Google и високите такси, които начислява.

Google по-късно удължи крайния срок за разработчиците в Индия „поради уникални обстоятелства с пейзажа на плащанията в страната“.

Крайният срок беше 31 октомври – няколко дни след като CCI наложи своите двойни глоби.

Google обяви разширението с допълнения към документ за поддръжка, в който се посочва, че слага на пауза прилагането на изискването разработчиците да използват системата за таксуване на Google Play, докато преглежда своите правни възможности и гарантира, че може да продължи да инвестира в Android и Play.

Перспективата Google да не инвестира в Play или Android в Индия е малка. Гигантът за реклами и търсене вижда Индия като пазар с критичен растеж и именно поради това създадe специална версия на Android за местния мегаоператор Jio.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR