27 април, 2024

Някой разработчици на софтуер вече позволяват на изкуствения интелект да помага при писането на техния код. Те откриват, че изкуственият интелект е също толкова несъвършен, колкото и хората.

През юни миналата година GitHub, дъщерно дружество на Microsoft, което предоставя инструменти за хостинг и сътрудничество по отношение на кода, пусна бета версия на програма, която използва изкуствен интелект в помощ на програмистите. Започнете ли да въвеждате команда, заявка за база данни или заявка към API програмата, наречена Copilot, ще отгатне намеренията ви и ще напише останалото.

Алекс Нака, специалист по данни в биотехнологична фирма, който се е регистрирал за тестване на Copilot, казва, че програмата може да бъде много полезна и е променила начина му на работа.

“Позволява ми да прекарвам по-малко време в прескачане до браузъра, за да търся документи за API или примери в Stack Overflow. Чувствам се така, сякаш работата ми се е изместила от това да генерирам код към това да го разграничавам.”,

казва той

Но Нака е установил, че грешките могат да се промъкнат в кода му по различни начини.

“Имало е случаи, в които съм пропускал някаква финна грешка, когато съм приемал някое от предложенията му. И може да е наистина трудно да се проследи, може би защото изглежда, че той прави грешки, които имат различен привкус от тези, които аз бих направил.”,

разказва още Нака по темата

Рисковете от генериране на грешен код от изкуствен интелект могат да бъдат изненадващо високи. Изследователи от Нюйоркския университет наскоро анализираха кода, генериран от Copilot, и установиха, че за определени задачи, при които сигурността е от решаващо значение, кодът съдържа грешки в сигурността в около 40 % от случаите.

Професор в Нюйоркския университет, участвал в анализа казва, че процента на грешки е много висок. Въпреки тези недостатъци, Copilot и други подобни инструменти с изкуствен интелект могат да предвещаят коренна промяна в начина, по който разработчиците на софтуер пишат код. Нараства интересът към използването на изкуствен интелект за автоматизиране на по- обикновена работа. Но Copilot също така подчертава някои от капаните на днешните техники на ИИ.

Една от тях е да се премахнат лошите примери, от които се учи основният модел на ИИ. Друг начин може да бъде използването на обучение с подсилване – техника на ИИ, която е дала впечатляващи резултати в игри и други области – за автоматично откриване на лоши резултати, включително на невиждани досега примери. Но Copilot също така подчертава някои от капаните на днешните техники на ИИ.

“Настъпват огромни подобрения”, казва той. “Почти не можем да си представим как ще изглеждаме след една година.”

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR