29 април, 2024

Интересна е и историята за съперничеството между Apple и Google, което често е било жестоко. Понякога дори се е стигало до съд. Веднъж в годината тяхната конкуренция е видима и по улиците – под формата на украса за Хелоуин – любимият американски празник.

Стив Джобс дава началото на това съревнование още през 90-те години на миналия век, когато децата на съоснователят на Apple са били още малки. Месецът е октомври, а предната градина на неговата необичайна английска вила в озеленения квартал Пало Алто имала “ужасяващ” декор – не само скелети и тикви, но звукови ефекти и специално осветление. Самият Джобс е забелязан да раздава здравословни блокчета Odwalla, разочарование за всички онези хищници, чули слухове за безплатни iPod-и. По-късно семейството започнало да раздава торбички с лакомства, които включвали Toblerone – любимият десерт на децата.

Когато Лари Пейдж, съосновател на Google (днес Alphabet), се преместил в къща на улица зад ъгъла няколко години по-късно, неговите притеснения били напразни. Изложбите му били на теми: карнавал една година, Little Red Riding Hood forest на следващата. След смъртта на Стив Джобс през 2011 г., неговата съпруга продължава да отговаря на шоутата на г-н Пейдж.
Съседите си спомнят стотици резбовани фенери, осветяващи ябълковата градина пред дома на Джобс и актьори, облечени като чудовища, играещи хокей на алеята. След неговото участие в Хелоуин, много други титани последвали примера му, като например бившият шеф на Yahoo, Мариса Майер, която започнала да раздава бонбони с големи размери и плюшени играчки. 

Блясъкът и екстрите на технологичните титани започнали да привличат все повече нарастващи тълпи и едночасови опашки. Смесени чувства превзели местните жители, смятайки, че традицията на родния град се е превърнала в регионална атракция.

„Хората тук обичат обществените събития толкова много, че рискуват да ги задушат до смърт“, казва Пат Бърт, кмет на Пало Алто.

Някои съседи в близост до домовете на Джобс и Пейдж заключвали вратите си по време на ваканцията, уморени от купуването на големи количества  бонбони за това, което смятали, че може да са хиляди роуминг трикове или лакомства. Други, които били на няколко пресечки от къщите на Джобс и Пейдж подобрили собствения си декор, в опит да привлекат онези, които паркират пред алеите си, но се насочвали право към къщата на Джобс, като предлагали на децата повече бонбони. 

Хелоуин е празник, отбелязван в много страни на 31 октомври, в навечерието на западния християнски празник на Деня на всички светии. Празникът е за всички онези, които искат да се забавляват и по-скоро за всички онези, които са привърженици на черния хумор. 

Тагове: , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR