27 април, 2024

Софтуерният продукт V-Ray на българската компания Chaos е отличен с Технологична награда Emmy от Академията за телевизионни изкуства и науки в САЩ за изключителни постижения във въвеждането на фотореалистични визуални ефекти в телевизионните филми и сериали.

Наградата се връчва за инженерни постижения, които са “толкова иновативни в същността си, че повлияват видимо продукцията, записа, излъчването и приемането на телевизия”. Наградата ще бъде връчена от Технологичния комитет на Телевизионната академия на 21 октомври 2021 г. в Лос Анджелис, САЩ.

От 2003 г. до сега V-Ray е използван в създаването на най-различни телевизионни продукции. Сред тях са емблематични заглавия като “Игра на тронове” (Game of Thrones), “Странни неща” (Stranger Things) и “Стар Трек: Дискавъри” (“Star Trek:Discovery”). Петър Митев, съосновател и изпълнителен директор на Chaos, споделя:

“Поредното световно признание за технологиите, които създаваме в Chaos, е потвърждение, че продължаваме да правим нещата по правилния начин, че имаме иновативни идеи и знаем как да ги осъществим. Благодарим на екипа ни за това, че работи все така безкомпромисно добре за създаването на най-добрите инструменти за визуализация.”

Софтуерът, създаден от екипа на Chaos в София, осигурява незабележимо преливане между реални и виртуални елементи на екрана чрез специфични технологии като т. нар. физически рендеринг и адаптивно проследяване на светлината (adaptive ray tracing). Продуктът дава възможност за обработка на големи сцени и за ефективно компютърно генериране на обкръжаваща среда, двойници на актьорите, фантастични същества, превозни средства и още много други елементи.V-Ray се използва от престижни световни студиа като Digital Domain, Zoic Studios, Scanline VFX, FuseFX, Mackevision и други. Владимир Койлазов, съосновател и Главен технически директор в Chaos, допълва.

“Радваме се за тази награда и сме щастливи, че имаме принос, макар и скромен, в реализирането на визуалните идеи на творците в телевизионната индустрия. Всяка година в сферата на телевизионните продукции се случва нещо ново и вълнуващо и това вдъхновява екипа ни да подобряваме и развиваме още повече нашия софтуер. Благодарни сме на всички студиа, които използват ежедневно V-Ray и на всички, които работят по създаването и усъвършенстването на сцените в телевизионните продукции. Смятам, че има и още какво да покажем!”

В началото на годината Chaos представи разширеното си портфолио от продукти и услуги и обяви навлизане в сектора на обработката на изображения в реално време, предоставянето на готови 3D ресурси на дизайнерите и онлайн обработката на компютърни изображения.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR