27 април, 2024

Константин Джелебов е съосновател и CEO на phyre. Той стартира в сектора много преди “финтех” да съществува като термин и се присъединява с водещи роли във финансовата индустрия, работейки по водещи проекти, още докато е в началото на двайсетте си години. Той решава да се посвети на финтеха и на трансформирането на вековната финансова индустрията и нейната сложна инфраструктура в удобно и лесно изживяване на клиентите. Така, phyre е двигателят, задвижващ популярни решения като A1 Wallet, Pay By Vivacom, BACB Pay. Компанията е отличена и като Приложение на годината за 2020 г., както и като Най-добър български финтех стартъп за 2019 и 2020 г.

Кои са трендовете на финтех пазара в момента?

Традиционните институции ще се превърнат във финтех компании. Революцията на финансовите технологии промени значително нуждите и нагласите на потребителите – те очакват управлението на парите им да е лесно и интуитивно, както всички други дигитални услуги, които използват. За да могат да постигнат това, традиционните институции имат нужда от финтех компаниите. Това установява траен и засилваш се тренд на
кооперация между двата типа играчи. Друг тренд е Embedded fintech – интеграцията на финтех решения в разнообразие от продукти и услуги. Вече наблюдаваме такъв тренд в gig economy където компании като Uber и Grab влагат редица финтек решения – както за техните вътрешни нужди, така и като допълнителни услуги към крайни клиенти. С развитието на IoT ще настъпи истинска революция в този подсегмент. Ставаме свидетели и на по-мащабно навлизане на AI както във Fraud prevention и AML (anti money laundering), така и в
индивидуализирането на продуктите и услугите. Забелязва се и навлизане на блокчейн технологиите в мейнстрийм услуги – т. нар демократизиране на инвестициите в активи, които не са свободно достъпни аз масовите потребители като недвижимости, изкуство и тн.

Как определяте развитието на българския финтех пазар в последните години и на какво се дължи то?

Български компании успяват да привлекат големи капитали. Имаме всички предпоставки да се установим като регионален лидер. България заема достойно място на европейската финтех карта. Броят както на компаниите основани от българи, така и на международни, които имат сериозна част от операциите си тук, постоянно расте.

От какво зависи изграждането на добър финтех продукт и бихте ли разказали и за работата на phyre?

Финтех индустрията се развива изключително динамично. Традиционните институции се превръщат бавно, но сигурно в технологични компании. От друга страна, компании в сферата на услугите осъзнават нуждата да стартират финтех решения, както за вътрешно използване и оптимизиране на процесите, така и за разширяване на гамата от услуги към техните клиенти. Изграждането на финтех продукт обаче е съпътствано с редици предизвикателства: намирането на правилния доставчик на платежни услуги, изграждането на технологичното решение, регулациите, екип с опит в тази така специфична сфера. phyre разработва
fintech-in-a-box платформа. Тя предоставя богат набор от технологичнин модули и платжени и банови услуги, които позволяват стартирането на фитнех продукти бързо и сигурно, изолирайки клиентите от сложността на финансовата инфраструктура. Базирайки се на нея, то нашите клиенти могат да изградят цялостно standalone решение или да интегрират модулите ни във вече съществуваща тяхна платформа и така да въведат необходимите за тях финтех услуги.

Интервюто с Константин Джелебов е част от специалното издание на DevStyleR „Fintech:: Възходът“, което може да бъде прочетено на следния ЛИНК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author