20 април, 2024

След успешното си пътуване до ръба на космоса, Джеф Безос предлага да покрие 2 млрд. долара на НАСА, стига американската космическа агенция да възложи на компанията му Blue Origin договор за изработване на космически кораб, предназначен да закара астронавти отново до Луната. Това става, след като през април месец, НАСА присъди договор за 2,9 млрд. за изпълнението на същата задача на конкуренцията – SpaceX.

Мисията на SpaceX се очаква да се осъществи най-рано през 2024 г., а космическата агенция се оправда с решението си, позовавайки се на собствения си недостиг на финансиране, което ги е притиснало, както и на доказания вече опит на SpaceX за орбитални мисии. Според НАСА, с изборът на компанията на Илон Мъск, то агенцията придава най-добрата стойност за правителството.

В писмо до администратора на НАСА Бил Нелсън, Безос заяви, че Blue Origin ще се откаже от плащанията си към правителството през настоящата и следващата фискални години, като вместо това ще плати за орбитална мисия и тестове на технологията си. В замяна на това, Blue Origin ще очаква договор с фиксирани цени и ще покрие всички превишени разходи по развитието на системата.

В основата на убежденията на Безос е, че НАСА несправедливо е изключило компанията му от доходоносен и престижен договор. Що се отнася до най-важните си проекти, НАСА исторически раздава споразумения на множество изпълнители, за да насърчава конкуренцията и да гарантира, че може да започне мисия, в случай че дадена компания изостане от графика. В последната си поръчка НАСА не процедира по този начин обаче, вследствие на което Blue Origin изрази своя протест до федералното правителство.

Предложението на Безос дойде шест дни, след като той отлетя заедно с трима членове на екипажа до ръба на космоса на борда на ракетата и капсулата на Blue Origin New Shepard – крайъгълен камък за кандидатурата на компанията да се превърне в основен играч на нововъзникващия пазар на космически туризъм.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author