29 април, 2024

Кевин Майар, изпълнителен директор на Tik Tok, напусна своята позиция след по-малко от 100 дни начело. Като основна причина за решението си, бившият CEO на платформата определи рязката промяна в политическата обстановка и отбеляза, че самата компания и това, което вижда в нейното бъдеще, нямат нищо общо с неговото оттегляне.

В официално становище, изпратено до медията CNET, Майар написа:

Когато поглеждаме към следващата фаза за компанията, няма съмнение, че бъдещето е изключително светло. Всякакви потенциални структурни промени няма да повлияят по никакъв начин на потребителите и тяхното преживяване с платформата и силно вярвам, че нашата общност ще става все по-креативна и разнообразна,” споделя той.

От компанията също се изразиха, като проявиха разбиране към решението на Майар и към това, че наистина в последните месеци политическата ситуация е по-напрегната. Става въпрос за набедените от страна на САЩ съмнения, че китайското правителство използва платформите Tik Tok и WeChat за шпионаж и нерегламентирано използване на данни на потребители. Поради тази причина, по-рано този месец, Тръмп подписа документ, който гласи, че двете приложения са рискови.

Все пак, в началото на август месец, Tik Tok отбеляза много сериозни изтегляния, като достигна 175 милиона само в САЩ и около 800 милиона глобално. Подписаната заповед гласи, че Tik Tok автоматично улавя огромна информация от своите потребители, като интернет и мрежови дейности, данни за местоположение и история на сърфиране из мрежата.

Събирането на тези данни заплашва да позволи на Китайската комунистическа партия достъп до личната и защитената информация на американците, като потенциално позволява на Китай да проследява местонахождението на федералните служители и контрагенти, да изгражда досиета с лична информация с цел изнудване и шпионаж”.

От TIk Tok отвърнаха на удара, като обещаха за съдят американското правителство, за приетата забрана. От платформата също така споделят, че от около година се опитват да работят с управлението на Тръмп, за изграждането на конструктивно решение, тъй като не са съгласни с обвиненията, че тяхната платформа представлява опасност за националната сигурност на САЩ.

От платформата също така изтъкват и друг детайл – основните фигури – CEO, Global Chief Security Officer и General Counsel са американци, базирани в Америка и следователно не подлежат на китайските закони. Също така, Tik Tok събира данните на американските потребители на сървъри, намиращи се в САЩ и Сингапур.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author