28 април, 2024

Ползващите Windows 7 са подложени на висок риск от кибератаки, предупредиха от ФБР (FBI, Cyber Division – бел. ред.) като разпространиха официално писмо. В него експертите по сигурността предупреждават за потенциалните рискове всички, които все още използват операционната система.

Microsoft спря поддръжката на Windows 7 на 14 януари 2020 г.. Реално това означава, че потребителите вече не могат да разчитат на ъпдейти, свързани със сигурността, както и на техническа поддръжка, освен ако не си платят Extended Security Update (ESU) план.

Според ФБР, най-уязвими са корпоративните потребители и по-специално тези, които са част от здравната система. Те цитират open source проучване, според което 71% от Windows устройствата в здравната система на САЩ, все още използват Windows 7. Експертите на бюрото припомнят, че след спиране на поддръжката на Windows XP на 28 април 2014 г. , здравната индустрия става обект на засилени атаки през тази и следващата година. Като факт се посочва още, че 98% от системите заразени с WannaCry са ползвали именно Windows 7 като операционна система.

Писмото на ФБР се казва още, че от края на юли 2020 г., зловредните атаки, свързани с RDP (Remote Desktop Protocol) са се увеличили значително. Опитите на хакерите за проникване най-често са свързани с недобре или неправилно конфигуриране на контрола на достъпа на Remote Desktop.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,