29 април, 2024

Управителят на NS1 Владислав Георгиев сподели дали е голямо напрежението на системните администратори в момента и как се справят със ситуацията.

Голямо ли е напрежението за системните администратори в момента?

Напрежението при системните администратори е голямо. Фирмите, които са засегнати, вече спряха дейност. И след като не работи фирмата и не влизат приходи, служителите излизат в неплатен отпуск. Там системните администратори са засегнати и си търсят нова работа. Но при нас се наблюдава засилено кандидатстване за позиции. При нас се получава положително за бизнеса. Ние увеличаваме заплати и има растеж.

Натоварват ли се сървърите и мрежата, защо не и клауда? Как се отразява това?

Естествено, че по време на криза всички са си вкъщи и няма как да не се увеличи. Наблюдаваме около 20% повишаване на трафика. Това е доста сериозен ръст и дори на графиките спайка се вижда доста отчетливо. Клаудът не може да се натовари, защото има достатъчно хардуер, който е сетъпнат в инфраструктурата. Ние можем да поемем това натоварване. Ако това се интегрира самостоятелно от дадена компания, тя трябва да е готова да поеме заличения в натоварването.

Какво мислиш за трансмитерите? Мода ли е?

Честно казано, не съм ползвал. Не мога да кажа дали са полезни.

Смяташ ли, че ще се подобри системната администрация на държавата? Какво е положението на системните администратори на НАП, например?

Не мога да кажа какво ще се случи при тях, защото не знам как им работи системата. Все пак не я менажирам. При нас се увеличи ефективността при работата вкъщи, но при тях може би ще повлияе ситуацията. Ние веднага затворихме офиса, защото видяхме какво предстои. Всеки започна да работи отдалечено. В нашата сфера работата на home office не е проблем. Работата вкъщи излезе по-ефективна, отколкото в офиса.

Това ли ще е краят на офисите?

Това е много интересен въпрос! След тази ефективност, аз сериозно се замислих дали да не преминем изцяло на работа от вкъщи и да махна офиса. Подготвили сме се за работа от вкъщи. Но в крайна сметка няма да го махам офиса, защото комуникацията на място е важна. Хората трябва да се видят, да се поздравят. Не трябва да се гледа само продуктивността. Всеки трябва да е щастлив.

Ако трябва да се подготви Sys Admin Company Starter Pack за компании, които не са готови, какви са твоите предложения? 

Еднакви усилия за работа са нужни да се направи система за 5 и за 500 души. Първото и най-задължително нещо е система за комуникация. В нашата компания използваме Slack, който ни е изключително ефективен и улеснява комуникацията между отделите, между индивидуалните хора и т.н. Второто нещо е да се направи VPN на компанията, който се прави лесно. Третото нещо е система за мониторинг. Тя е нужна, независимо дали е отдалечено или в офис. Системата следи дали всеки си върши работата, както трябва. Понеже не виждаш съотвения служител, когато си е вкъщи и не знаеш дали той работи или не работи. Така ще се види кой работи в компанията по средни критерии и кой ги е надминал. Всичко това отговаря за всяка една индустрия.

Как ще се отрази ситуацията на ИТ индустрията в България?

Предстои глобална рецесия. Първото действие на компаниите ще бъде да мислят от къде да изцедят кранчето, че да оцелеят. И всяка една държава трябва да се намеси, за да се премине през началната фаза на кризата. Ще фалират много компании и трябва да се намали тяхната бройка. А ние растем, дори вчера ми звъняха от Министерство на икономиката да ме питат дали имаме намерения да уволняваме служители или дали ги пускаме в неплатен отпуск. И ситуацията била такава, че масово компаниите си пускат служителите в неплатени отпуски, за да вземат пари от държавата за заплатите на тази хора. Това не е честно. Дори жената от Министерството на икономиката ми каза, че има случаи, в които компании директно питат колко пари ще получат, за да ги запазят.

Интервюто проведе Атанас Нейчев

Тагове: , , , , , ,