18 април, 2024

“За да е успешен един разработчик трябва да започне да програмира в ранна възраст и да не спира своето развитие”, твърди Данаил Иванов, CTO на iRise Mechanics. Към горепосочените изисквания се добавят също необходимостта да бъде постоянен и да не губи концентрация.

Според проф. Георги Димитров, зам. декан на УНИБИТ, обаче възрастта не е от значение. “Един мой приятел беше пилот-изтребител на 44-45 годишна възраст, когато ми каза: Искам да се занимавам с програмиране. Абсолютно никаква връзка с програмирането нямаше. За 2 години стана известен програмист, специалист в ИТ компания. Към момента е шеф-програмист на 16 отдела. Друг познат също иска да си смени професията. Разбрахме се какво да учи, той е на около 40 години в момента и ме питаше за една задача, тъй като се е записал на курсове. Дори каза, че вече му се сърдят, защото по цял ден стои пред компютъра и решава разни логически задачи, кое как се прави. Няма невъзможни неща за един човек,” споделя проф. Димитров.

 

Желанието да учиш постоянно и да бъдеш в час с последните технологични новости е ключов фактор за успешен старт и кариера в разработката на софтуер – независимо от възрастта.

 

Много труд, постоянство и желание за развитие са ключовите качества, които съпътстват успешното кариерно развитие на софтуерния разработчи, според Владимир Стратиев, софтуерен инженер в The Stars Group.

 

 

Благоприятната обстановка в компанията и реалистичното планиране се определят като важен фактор за професионално израстване. “Изключително важно е доброто планиране и даването на реалистични срокове за изпълнението на конкретен план”, обяснява Николай Узунов, Project Manager в софтуерна компания.

 

Но не всичко опира до възраст, желание за развитие и компания. Сред качествата и изискванията има и голям процент от други, често подценявани умения – т.нар. “soft skills” – тоест да умееш да комуникира и да се адаптираш.

 

В момента е много модерно и важно за хората да имат емоционална интелигентност. Да знаят какви емоции въздействат на тези отсреща. Успешните хора са именно тези, с висока емоционална интелигентност. Друго важно е коефициента на концентриране. Живеем в свят, в който хората много се разсейват и все повече ще има тежест умението да изключиш и дори да медитираш, за да можеш да си свършиш пълноценно работата,” разкрива Александър Павлов, управител на Robopartans.

 

Според него, разсейването и преминаването от една задача в друга може да е пагубно за работния процес, защото когато не си концентриран в конкретно нещо изцяло, то, няма да го завършиш изцяло.

 

Личност, характер и базови технически умения”, са ключовите изисквания при наемане на хора – така смята Виден Димитров отново от Robopartans във Варна. “Networking-ът е изключително важен. Хората, които са по-агресивни в комуникацията си, със сигурност кариерно успяват много по-добре. Ти може да си перфектен техник, но обикновено може би ще си интровертен, защото ще си по-фокусиран върху технологията. Съответно, вероятно ще имаш и липса на умение да се продадеш, следователно може да си супер талантлив, но нямаш ли умението да те забелязват хората, няма как да пребъдеш,” разказва Димитров. Той споменава и, че съществуват доста кадри, които не са особено качествени и полезни за екипа, но успяват да се задържат във фирмата, защото “играят футбол с Team Leader-а”.

 

Към формулата за успешен разработчик на софтуер се добавя и много практика, постоянно повтаряне и затвърждаване на наученото. По мнение на Данаил Иванов, CTO на iRise Mechanics, поемането на премерени рискове и инициатива са от изключителна важност. “Инициативата отличава добрия програмист от останалите. Това е един от двигателите на ракетата-носител, който ще те отведе до горните етажи на компанията. Кариерното развитие на разработчиците е гонене на вертикала,” съветва той.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,