28 април, 2024

На работа Илия Идакиев е Google Developer Expert по Web Technologies и Angular, а в свободното си време – DJ. Готино, нали? Илия разказа за своите интереси и проекти, хубавата (и не толкова хубавата) част от работата му. Разберте кой според него е най-големият тренд на технологичната борса за 2019-2020 година.

Илия, какви технологии предпочиташ да използваш в своята работа?

Писал съм на C++, Java, C#, Objective-C, но от 6 години насам основно се занимавам и преподавам JavaScript, като в момента главно използвам Angular/React и NodeJS.

JavaScript е динамичен език, което го прави доста гъвкав и приятен за писане, стига човек да е запознат с основните концепции и бъгове. Разбира се, с голямата свобода идва и по-голяма отговорност за писането на качествен код, което отнема известно време за усвояване. Харесва ми и че когато използвам NodeJS, разполагам с възможността лесно да свържа и използвам C++ за разработката на конкретни части от приложението.

От 5 години насам имам собствена фирма, като в момента разработваме няколко доста големи и предизвикателни проекта, като основните са:

  • Потребителски портал за мониторинг и контрол на външни мрежи и хибридни енергийни системи (за Германия).
  • Платформа, която цифровизира хартиените административни процедури и позволява на потребителите да управляват, попълват и подават своите документи онлайн (за Франция).
  • Дистрибутиран хостинг панел (собствен проект).

В последно време водя и доста частни курсове по JavaScript, Angular, React и NodeJS за фирми.

Наскоро ти стана част от Google Developer Experts Team. Какъв е процесът за присъединяване към този екип от професионалисти?

Първата стъпка за присъединяване е да бъдеш препоръчан от друг член на Google Developer Experts. За целта ти е нужен достатъчен опит в нещата, с които кандидатстваш и съответно наичн да го докажеш. Следва процес на разглеждане на молбата и ако тя бъде одобрена, предстоят две интервюта. На първото от тях говориш с друг член на програмата за специалисти, като при мен целта на разговора беше запознанство с мен и проектите, с които се занимавам, както и причината, поради която искам да стана GDE. Следващо бе технологичното интервю, което се определя от категорията, за която кандидатстваш. След като успешно станеш GDE, имаш възможност да кандидатстваш и за други категории, като отново преминаваш през технологично интервю. В момента аз съм GDE по Web Technologies и Angular.

Какво предстои сега, след като се присъедини към GDEs?

Не мога да кажа, че следва нещо по-различно от това, което правя по принцип. Желанието ми за момента е да помагам за развитието на общността в България. В момента съм съорганизатор на Angular Sofia и SofiaJS, като същевременно преподавам в Софийския университет (ФМИ) и се занимавам с организиране и участие на различни събития в сферата.

Вярвам, че ако развиваме средата, в която се намираме, ставаме по-добри в това, което правим. 

Много съм щастлив, че през тази година имаме рекордно количество нови хора, които изнасят лекции на нашите Angular Sofia събития. Другото интересно при нас е, че стартирахме нова инициатива, която се нарича “Angular Sofia Boot Camp”. Тя представлява безплатно 8-часово събитие, на което обучаваме участнците как да използват популярната библиотека, разработвана от Google. За съжаление, към този момент събитията се провеждат основно в София, но имам желанието това да се промени и да се разраснем.

Вече организирахме две издания на Boot Camp-а, като на първото имахме 60 участници, а на второто близо 40. Сега следва да направим още едно събитие през септември или октомври, което да е насочено към по-напредналите. Всеки, който се интересува, може да се присъедини към групата Angular Sofia във Facebook или в Meetup.

Какви технологични трендове следиш?

Основно следя какво се случва в уеб света. Други неща, които ме вълнуват са Deep Learning и блокчейн. Извън програмирането се занимавам и с търгуване на американската финансовата борса и по-конкретно в технологичния сектор. В час съм с актуалните промени и може би бих определил навлизането на 5G като най-нашумелия тренд за 2019/2020 г.

Какви интереси имаш извън своята работа като дивелъпър?

Още от училище се занимавам с DJ-ing. Тогава технологиите не бяха толкова напреднали и все още във всеки софийски клуб се намираха по два Techincs SL-1200/1210 грамофона. В момента продължавам да отделям време за това занимание – купувам грамофонни плочи и участвам в събития, но доста умерено, защото нещата драстично се промениха през последните 10-11 години (пък и не ми остава много свободно време). Мисля, че нещата, които най-много ме разпускат са тренировките и разходките сред природата.

Коя е най-готината част от твоята работа и коя би предпочел някой друг да свърши?

Не обичам да се занимавам с административни задачи, свързани с фирмата ми. По-голямата част от ежедневието ми е свързана с писане на код, което обичам да правя. Единствено бих оставил някой друг да свърши нещо, ако това нещо вече съм го правил доста пъти. Това, обаче, не се случва често, защото обикновено тези части се изнасят в отделни модули, които преизползваме в приложенията ни.

Какъв е твоят PRO тип за организация и говорене на технологично събитие?

Това е малко сложен въпрос, но най-просто бих посъветвал – когато правиш нещо, прави го от сърце, а не заради някоя друга причина. Това се отнася както за работата, така и за говоренето и организирането на събития.

Когато човек прави нещо, което определя като страст, а не задължение, той се развива по-бързо и се превръща в професионалист.

 

Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,