24 април, 2024

За мен е изключителна привилегия да бъда част от един от първите екипи в света, които разработват UI компоненти за Blazor. Тъй като технологията се развива много бързо, предизвикателствата са ежедневни, но пък са изключително интересни,” сподели водещата на презентацията Павлина Хаджиева, Старши Мениджър Софтуерно инженерство в Progress. На събитието “Intro to Blazor” нашият екип успя да разбере подробности за естеството на технологията.

Какво е Blazor? 

Blazor e .NET уеб framework на Microsoft, най-напред разработен като експериментална технология, базирана на C# и HTML. Зареждането в браузъра става с помощта на Web Assembly, откъдето идва и наименованието “Blazor” => “Браузър” и “Рейзър”. Първото е възможността на кода да бъде зареден в браузъра, което е ключов момент за тази технология, а второто представлява синтаксисът, на който се пише в Blazor – комбинацията между C# и HTML.

Blazor позволява разработването на клиентски приложения единствено със C#. Базиран е на open web standart, който всъщност дава възможност да се зарежда в browser-a, без допълнителни плъгини и без да е необходимо C# кодът да се транспилира до JavaScript. Кодът единствено се компилира до Web Assembly (WASM), което дава възможност за зареждането му във всички модерни браузъри, включително мобилни.

Какви са неговите предимства?

Сред основните предимства от създаването на Blazor е даването на възможност да се разработват single page и клиентски приложения само с C#, което до момента бе възможно с JavaScript технологиите. До голяма степен това става благодарение на Web Assembly.

Големият интерес към тази технология идва и от факта, че Blazor позволява на софтуерни компании в които служителите са основно със C# познания,  да разработват големи и комплексни приложения ефективно и бързо, без да е необходимо тепърва да учат JavaScript. По този начин Blazor съкращава времето и разходите на компаниите за реализиране на висококачествени приложения.

Технологията се състои от събрани в едно client-side и server-side Blazor хостинг модели. При Client-side Blazor кодът се зарежда директно в браузъра с помощта на Web Assembly, а при Server-side Blazor връзката с браузъра става чрез SignalR. Също така Blazor се базира на reusable компоненти, които могат да бъдат преизползвани, което също може да спести от времето за работа и да оптимизира трудът на дивелъпърите.Например, ако вече сте написали логика за валидация  в споделена библиотека, можете да я използвате и на сървъра, и на клиента, без да е необходимо да се пренаписва. Това което е страхотно е, че с Blazor получавате цялостен уеб дивелъпмънт с .NET.

И друго фундаментално, което трябва да знаем…

Планът на Microsoft е Blazor да остане open source, така че при желание всички потребители да могат да допринесат за развитието ѝ. През следващите месеци предстоят да излязат още превюта, а септември месец се очаква и официален рилийз на Server-side Blazor като част от .NET Core 3.0, Tова определено гарантира, че технологията е тук, за да остане и тепърва ще еволюира.

Материала подготви: Пламен Михайлов

 

Тагове: , , , , , , , , , , , ,