18 април, 2024

Иван Беломорски започва деня си с ароматно кафе. Той работи като COO в стартъпа CoLibra и също така е един от създателите на компанията. Иван обича спортовете сред природата и виното с приятели.

Как започва работният ти ден?

С доза ароматно кафе, преглед на обратната връзка от потребителите, имейли и разговор с колеги. Основната цел е да огледам за спешни задачи или проблеми.

С какви проекти се занимаваш?

Изграждаме услуга, помагаща на хората да получат обезщетение при закъснение на техния полет, която се разпространява чрез мобилни приложения за складиране на бордни карти и минаване през летищни проверки.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, например талисмани, специална чаша?

Обикновено се старая да е подредено, но човек може да познае обема от задачи по моментите, в които не успявам да го поддържам така. 🙂

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

От известно време не програмирам и мои колеги се шегуват, че това определено влияе добре на кода. Работил съм на Java, HTML5, JavaScript и доста често използвам SQL.

Как премина интервюто ти за работа в компанията, в която работиш?

Беше разговор на хидропарк “Казичане” с един от съоснователите. Премина добре – запалихме се много по идеята и започнахме работа почти веднага.

Имаше ли въпрос, който те затрудни? Как би отговорил днес?

Много въпроси ме затрудниха и трябваше да бъдат измислени наново. В онзи момент до голяма степен се мъчих да отговоря на всичките. А сега, бих се опитал да преценя доколко е сложен казусът за разрешаване, носи ли сериозен риск, трябва ли да бъде разрешен скоро и т.н. Ако нищо не ме притесни, бих си отговорил проформа и ще се консултирам с експерт възможно най-скоро.

Какъв въпрос би задал ти на интервю за работа? Защо?

По принцип се опитвам да разбера първо какъв е “вайбът” т.е. духът, аурата на човека. След което се опитвам да разбера доколко е адаптивен. Чак накрая се опитвам да анализирам дали конкретният му технически опит пасва с ролята на работата. Това според мен е най-маловажно. А смешен въпрос, на който съм попадал и понякога задавам е: Защо капаците на уличните канализации са кръгли? Малко хора знаят отговора, а можеш да видиш как реагират  пред проблем без очевидно решение.

Имаш ли интерес към даден спорт?

Свободното ми време доста често се върти около два сезонни спорта: ски и кайтсърфинг. Те се допълват учудващо добре, а през есента остава малко повече свободно време за четене на книги! 🙂

Какво четеш за разпускане?

Harvard Business Review има интересни анализи на компании и индустрии. Намирам ги за доста по-интригуващи от някои книги за самопомощ, а реално и доста поучителни за намиране на стратегически решения на различни проблеми. Например – “Анализ на трансформацията” на General Electric през последните 15 години, след периода на управление на Джак Уелш.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

Доста често у приятелите. За по-сериозните казуси не гледам да взимам веднага решение, а по-скоро бързам да разкажа на различни приятели с разнообразни погледи над нещата. Емоционални, аналитични и други.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Оставам след всички да работя на спокойствие. Определено най-продуктивните ми моменти са между 18:00 ч. и 21:00 ч.

Какви са твоитe хобита?

Спортове сред природата или вино с приятели. Понякога успявам да ги комбинирам. 😀

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

За мен са по-важни конференциите. Носят ми заряд и мотивация. Особено разказите на разни иноватори и нещата, през които са преминали, за да постигнат нещо готино. Разбира се, добре е да се видиш с някой друг човек, но пък тези, предизвикващи интерес у мен, успявам да видя и без да присъствам на дадено събитие.

Къде си се представяш след 5 години?

Не знам, ще видим къде ще ме отведе животът. За момента съм щастлив. Идвам на работа щастлив, защото имам готини колеги и добра бизнес кауза. Другото е без значение.

Кога предпочиташ да кодиш – през деня или през нощта?

В 18:00 ч. на продуктивна скорост. Ето една причина колегите да се радват, че не кодя. 🙂

Тагове: , , , , , , ,