28 април, 2024

Опитният програмист Алекс Фернандез отстъпва организацията за MadridJS. Той ни сподели впечатленията си за 5-те години организационна дейност в една от най-големите общности в града.

Кога започна да се занимаваш с MadridJS? Какви хора се включват в групата?

MadridJS беше основан през август 2011. Основните организатори тогава бяха Израел Алказар и Енрике Амодео. През 2014 започнах да помагам и аз, а през 2015 станах главен организатор. По-късно се включиха Ману Фосела и Хави Велез, които доста помогнаха. Аудиторията е предимно от програмисти, но също така идват много хора, които просто се интересуват от JavaScript. Всички са добре дошли!

Колко е голяма вашата общност в Мадрид? Има ли много JavaScript дивелъпъри?

Според Meetup имаме над 5300 джаваскриптъри. Това са нашите публични статистики.

Колко често се срещате и къде?

По принцип правим по една среща месечно, но през лятото имаме почивка от юли до август. До този момент сме направили 99 мийтъпа. Нямаме някакво фиксирано място, в което да си организираме срещите. По принцип получаваме предложения от приятелски компании, кампове и коуъркинг пространства. Зависи от какво се нуждаем и кое е най-добре приложимо за случая.

Колко души се участват на всеки мийтъп? Какво е отношението жени:мъже?

Номерът на активните членове е около 500. Всеки мийтъп събира от 30 до 80 гости. Но отношението на жените е малък проблем, защото те са само 10-15%. Опитвали сме се да поканим много пъти жени да бъдат лектори и да посещават събитието, но не е толкова успешно, колкото очакваме. 🙁

Смяташ ли, че в Испания сте свикнали със съществуването на технологични общности? Интересуват ли се хората от тях?

Да, много са групите, където може да се научи нещо – от WordPress до VueJS. Основният проблем е да продължаваш да правиш интересни неща и да караш хората да ходят на събитията, защото всички сме много заети. Но мисля, че такъв е случаят навсякъде, не само в Испания. 😀

Какви са технологичните иновации във вашата общност? Какво ново в JavaScript и в групата?

Ако говорим за технологии, следим много отблизо разработките на езика, както и на NodeJS. Нашият колега и бивш организатор Пабло Алмуния кооперира с комитета на EcmaScript за новите спецификации. В личен аспект бих искал да кажа, че аз напускам като главен организатор и оставям групата в сигурните ръце на Ману и Хави.

Кой е най-популярният и най-посещаван мийтъп за всички времена? Каква беше темата? Кои бяха лектори?

Определено това беше събитието през 2017 година за VueJS, където нашият приятел Рафаел Касусо разказа за този развиващ се фреймуърк. Тогава беше силен период за VueJS. На това събитие имаше 150 посетители.

Какви други инициативи и събития организирате?

Помогнах да организираме JSDayES от 2015 до 2017 – това събитие порасна от нищото.  Аз съм организатор на Node.js Madrid. Това е нашият сестрински мийтъп, където месечно обсъждаме за NodeJS. Също така аз съм в програмната комисия на конференцията Codemotion.

Имате ли членски внос? Кой ви финансира потребителската група?

Ние сме група, водена и организирана от доброволци. Имаме отворен GitHub repo, където всеки може да предложи лектор и т.н. Това го правим за максимално участие на общността. Плащам със собствени средства за Meetup регистрация, където не е скъпо. Членството при нас е напълно безплатно и присъствието също не се заплаща. Имаме много спонсори, които предлагат не само помещение, но и ни плащат храна и напитки за всяка среща.

Част ли сте от световната общност? С кого работите като част от глобалната общност?

Колаборираме си с различни организации от Испания, които са дори извън JavaScript екосистемата. Това са групи като VueJS Madrid, MadridJUG, международни инициативи като NodeJS Madrid, дори сме правили няколко NodeSchools. Но досега не сме получавали предложения да се включим в международни организации.

Кои са големите събития и конференции, които следиш и се стараеш да посещаваш?

Помагам с програмата за Codemotion и затова тях ги следя от доста близо. Обичам да посещавам други международни събития като FullStack London.

Имаш ли планове да посетиш България?

С голямо удоволствие! Но освен ако някоя конференция не ме покани, страхувам се, че трудно ще организирам пътешествие до там със семейството си.

Как хората могат да намерят MadridJS и да се свържат с вас?

Може да се включат в MadridJS от всяко кътче на света. Събитията ни са предимно на испански, но имаме такива и на английски.

Тагове: , , , , , , ,