25 април, 2024

Global DevOps Bootcamp се организира в 95 локации по света на 15 юни. Една от тях беше София, организирана от Асоциация на софтуерните инженери. Журито отговори на няколко въпроса. Участници също се включиха с коментар за събитието.

Алекс Йончев, Microsoft Bulgaria
Член на журито

Какъв е правилникът на Global DevOps Bootcamp?

За първи път съм част от този Bootcamp. Тази година насоката не е само pipe lines или continuous integration, а по-скоро поддържането на жива система. Интересното е, че форматът е доста добре изпипан, а организаторите са се справили много добре на глобално ниво. Има пълна информация за всичко. Иначе всеки един от екипите получава свой собствен сайт и трябва да се погрижи за него той да работи. Като в неопределено време на деня се получават различни проблеми с уеб сайтовете – изтичат паролите на потребителите или има супер голям трафик. За всяка минута, в която сайтът е up-and-running, отборът получава по един долар. Накрая се вижда кой е спечелил много долари.

Филип Балинов, VMware Bulgaria
Член на журито

Каква е подготовката на участниците? Имат ли опит? Какви са те?

Справят се всички. Azure има доста добра платформа, която улеснява много хората, за да си поддържат платформите. Не е имало предварителни обучения. Предизвикателствата са 8 и като цяло всички са свързани с проблем или просто илюстрират добри практики в модерната архитектура.

Рос Борисов, Progress
Член на журито

Как върви менторството? Какви въпроси задават участниците?

Казват ми с кое задание се занимават в момента и до къде са стигнали. Ако имат някакви пречки, с които са се срещнали, давам им подсказки. Така ги насочвам в правилната посока, че да разрешат проблема. Тук се срещат често проблеми в описанието и не знаят къде се трябва да се кликне. Те разбират, че тези проблеми се срещат в живота.

Мартин Кулов, Асоциацията на софтуерните инженери
Член на журито

Каква е историята на Global DevOps Bootcamp?

Правим събитието за трета поредна година. Тази година се акцентира върху SRE частта на DevOps. Участниците мислят в посока как да засичат проблемите, които се случват. С навлизането на DevOps културата в организациите налага елемент на много бърза промяна, за да може да се достави стойност до крайните потребители. Ако нямаме автоматизация, ако нямаме читави процеси, сайтът или системата може да се счупи.

Борислав, участник

Представи се и кажи какво правите тук с твоя отбор?

Събрали сме се с мои колеги и приятели за третото издание на събитието. Дошли сме да разцъкаме новото издание на платформата и да тестваме какво можем да направим. Занимавам се предимно с DevOps. Имаме си един фронтендър в екипа, който всъщност бута и на фрийланс, така че такъв род дейности са полезни, дори и на него. Опитваме се да отстраним проблеми от живота в един примерен уеб сайт, използвайки Azure DevOps платформата. Започнахме всички заедно с едно предизвикателство, колкото да привикнем към формата, след това всеки обхваща едно отделно. Когато някой забие и другите се вкупчват при него да помагат. Стараем се да влезем в една голяма каша, от която няма да можем да се отплетем.

А1 България, отбор
Представете се и кажете какво правите тук с вашия отбор?

Ние сме от А1 България като ние сме вътрешният дев екип на компанията. От скоро имплементираме DevOps културата в самата компания, затова решихме да участваме в това състезание, защото ще надгради нашите умения и ще продължим да го внедряваме качествено. Това, което ни затрудни, беше едно от предизвикателствата с външна библиотека.

Интервюто проведе Атанас Нейчев.

Тагове: , , , , , , , , , , ,