27 април, 2024

База данни с лицата на всяко прасе. Гласово сканиране, което засича кашляния. Роботи, които сипват идеалното количество храна за деня. Това може да е китайската свинеферма на бъдещето.

Китайските компании настояват за въвеждане на технологии за лицево и гласово разпознаване, както и други иновативни методи като мерки за защита на прасетата в страната. Макар и да е Годината на свинята, тъжната новина е, че много китайски свине умират от заразна смъртоносна болест. Това рефлектира върху доставките на свинско месо в страната. Това е причината китайският технологичен сектор да прилага същите техники, които е използвал преди, за да трансформира живота в страната или да шпионира сънародниците си, но този път с цел да се увери, че прасетата са в добро здраве.

Дирк Пфайфър, професор по ветеринарна епидемиология в Градския университет на Хонконг, казва: „Идеята ми харесва, харесвам концепцията, но трябва да ми се докаже, че тя работи. Защото, ако не работи, това е контрапродуктивно.Разпознаването на лицето няма да помогне, ако Китай не разполага с изчерпателна база данни за лицата на свине, с помощта на които да проследяват движенията им.”

Много от фермерите в Китай също са скептични. Страната е в процес на затваряне и консолидиране на много от малките си свинеферми, обвинявайки ги в замърсяване на околната среда. И все пак, все още има 26 милиона малки свинеферми в страната, което представлява около половината от всички стопанства, според данни на Министерството на земеделието и по думи на експертите.

Източник: NYTimes

Снимки: Yingzi Technology

Тагове: , , ,