25 април, 2024

В началото на тази година редица технологични гиганти въведоха първите си сгъваеми смартфони, които само преди година можехме да видим само в научнофантастичните филми. Първият от тях беше Samsung със своя Galaxy Fold, последван от LG Dual Screen, Huawei Mate X и сгъваемия телефон на Xiaomi, но кой от тях печели битката за най-добър телефон-таблет на пазара, нека сравним.

Huawei Mate X разполага с може би най-добрия дисплей – 6.6-инчов главен и 6.4-инчов страничен дисплей в сгънато положение, а в разгънато състояние е цели 8 инча OLED дисплей, с 11 мм дебелина на устройството, когато е сгънато. Дисплеят се разгъва навън, давайки възможността на телефона да се сгъне абсолютно плоско, тъй като няма опасност дисплеят да се пречупи, както когато бъде сгъван навътре.

В сравнение, Samsung разполага със 7.3-инчов QXGA+ Dynamic AMOLED разтворен екран (съответно 4.6 инча главен HD+ Super AMOLED дисплей), въпреки че в този размер не се включват закръглените ъгли и горното подрязване, което до известна степен го смалява. Освен това в дисплея на Galaxy Fold се забелязва известен отблясък и не се разтваря абсолютно равно – наблюдава се лека вдлъбнатина там, където се сгъва, което не фигурира в устройството на Huawei. Също така се сгъва навътре, като книга, оставяйки известен луфт, за да се избегне повреждане на дисплея.

LG разполага с два дисплея с големина 6.4 (този на V50) и 6.2 инча (допълнителен екран, който е по-малък, заради рамката, в която е разположен). Този различен дизайн увеличава дебелината на устройството, приближавайки се до идеята за два смартфона долепени един върху друг, които не са с еднакво качество – забелязва се разлика в цветовата температура и ъглите на видимост и са асиметрични по големина. Освен това няма възможност за разделяне на картината на двата екрана и моделът с втори екран няма да фигурира на американския пазар.

Xiaomi все още не са обявили какъв ще бъде екранът на тяхното устройство, но дизайнерският им подход е доста интересен, с дисплей, който се сгъва отляво и отдясно назад, подобно на книга.

Спрямо останалите характеристики, батериите са сходни – две батерии с общо 4,380mAh заряд за Samsung, който разполага с функциите fast-charge и wireless-charge, две батерии с общо 4,500mAh за Huawei, който има само fast-charge, но успява да достигне рекордните 85% за 30 минути и само една батерия за LG устройството.

Относно камерата, Samsung определено печели със своите шест камери (10MP Selfie главна камера, три отзад – 16MP Ултра широкоъгълна, 12MP широкоъгълна и 12MP Telephoto камери и двойна селфи камера). Huawei разполага с три камери, захранвани от Leica optics – 40MP широкоъгълна камера, 16MP ултра широкоъгълна камера, и 8MP сензорна камера (telephoto). LG има четири камери (тези на V50), които са две отзад – 12MP главна камера и 16MP широкоъгълна такава и две предни селфи камери. За камерата на Xiaomi все още няма информация, но се забелязва един минус – главната не може да се използва, когато телефонът е затворен, тъй като се закрива от двете му части.

Предимството на LG и Huawei пред Samsung е поддържането на 5G връзка, с която Galaxy Fold не разполага.

Ако обърнем внимание на интерфейса ще забележим, че LG устройството е малко сложно за разучаване отначало. Първо – съществува power бутон от едната страна на дисплея, но той е доста малък и работата с него далеч не е интуитивна. Забелязват се също някои странни поведения – отваряне на клавиатурата на левия екран, докато се опитвате да въведете нещо на десния и трудно разпознаване на контролера по време на игра на втория екран. Общият ефект би могъл да бъде по-добър, тъй като интерфейсът не е на най-високо ниво, а дебелите рамки на втория дисплей малко затрудняват процеса.

Що се отнася за Samsung, работата с него е доста по-лесна, като има функцията за мулти-активен прозорец, а преминаването от малкия на големия дисплей става плавно и отворените приложения се разтварят между двата екрана без проблем. Има един минус и той е, че приложенията не се адаптират правилно към екрана. Забелязва се също присъствието на голямо подрязване в горната част на дисплея, заради който се губи част от него.

Huawei са се справили изключително добре с интерфейса си, като самото сгъване на дисплея спомага за лесната работа, тъй като се сгъва назад, давайки достъп до два отделни дисплея (противно на Samsung, който се сгъва навътре). Така устройството разполага с три дисплея, което дава свобода и работата с него е изключително приятна. Има и четец за пръстов отпечатък, вграден в бутона за отключване. Преминаването от малкия към големия дисплей става бързо и плавно, картината се разтяга почти светкавично, а приложенията реагират бързо.

За устройството на Xiaomi все още няма информация относно интерфейса и самата работа с него.

Кой според вас е най-добрият сгъваем телефон в момента? Напишете мнението си в коментарите и споделете какво мислите по въпроса.

Автор: Аделина Джумалиева

Тагове: , , , , , , , ,