26 април, 2024

Бъгове се появяват нон-стоп. Понякога са малки и остават незабелязани, но никъде бъговете не са толкова коварни, колкото в операционните системи и ключовите компоненти.

През 2018г. един бъг на ъпдейта на Windows накара цели папки с документи и снимки да бъдат изтрити от компютрите на потребители и след като засегна около 1500 юзъра на Windows 10 още преди да бъде пуснат, ъпдейтът беше изтеглен и спрян изцяло.

Друг бъг, този път за операционната система на MAC, излезе в края на ноември 2017г., позволявайки на потребителите да имат достъп до всеки един Macintosh по света, следвайки само няколко лесни стъпки.

Бъговете за Linux, както и за другите операционни системи също не са новост, но тук ще обърнем внимание на два изключително интересни.

Първият е през 2014г., 24 септември, когато ShellShock беше представен пред света (система от взаимно, свързани бъгове) в Bash, който позволяваше на недостъпни команди да бъдат изпълнявани. То повлия на множество системи под черупката на Bash, но Linux събра цялото внимание, поради своята популярност тогава.

На следващия ден бяха засегнати, както ShellShock, така и Министерството на отбраната на САЩ, но благодарение на упоритата работа на поддръжниците на Bash, заедно с тези, които работят върху различни дистрибуции на Linux, в рамките на два до три дни, всички системи, използващи Linux бяха пуснати отново, а Apple, които също бяха засегнати от ShellShock, проработиха както преди след още три дни.

Вторият бъг се случва през 2015г., заради който ако влезете в Grub менюто и натиснете backspace около 28 пъти, получавате достъп до спасителната обвивка, където можете да направите каквото пожелаете, като например зареждане на ядрото на Linux (предоставяне на възможност за rootkit на основната система), изтриване на всякакъв вид данни и дори изтриване на Grub. Той обаче е важал само за версиите от 2009г до 2015г., но пак – шест години хич не са малко.

Но ако не сте били свидетели на тези моменти, не се притеснявайте, бъгове винаги ще има, независимо от времената и операционните системи.

Източник: Linux Journal
Превод: Аделина Джумалиева

Тагове: , , , , , , ,