20 април, 2024

Летните олимпийските игри през 2024 г. в Париж биха могли да включват турнир по гейминг. Дали e-спортът ще попадне на Олимпиадата ще бъде решено от Международния олимпийски комитет, а организацията вече направи още една стъпка в дискусионния процес този уикенд.

МОК и Глобалната асоциация на международните спортни федерации (GAISF) бяха домакини на „Форум за епохата“ в Олимпийския музей в Лозана този уикенд. Целта на събитието беше „да се започне диалог за изграждане на съвместно разбиране и да създаде платформа за бъдещо ангажиране между индустрията на игрите и олимпийското движение“.

Повече от 150 представители на игрите присъстваха на събитието, включително и професионални геймъри като Якоб Лион от отбора на Houston Outlaws за Overwatch. Лион интервюира президента на МОК Томас Бах. Също така присъстваха и комисарят на Overwatch League Нейт Нанзер, както и бившият играч на NBA и инвеститор на е-спорт Рик Фокс.

По време на форума участниците разказаха за потенциални възможности за сътрудничество, включително за големия в съзнанието на всеки: може ли геймингът да бъде признат за олимпийски спорт? Директивата на форума обаче не е решила нещо по въпроса, но трябваше да продължи дискусията по темата в широк смисъл..

Следващата дискусия ще се проведе на форума „Олимпизъм в действие“ в Буенос Айрес през октомври, на която ще присъстват членовете на Групата за електронен спорт и хората от Олимпийските игри за младежта. След това ще бъдат обсъдени допълнително на IFIF форум GAISF през ноември в Швейцария. МОК ще пусне e-спорта на дневен ред да бъде гласуван на срещата на високо равнище в Олимпиадата през декември 2018 г.

Списъкът от събития за 2024г. в Париж ще започне да се формира през 2019 г., а официалният списък със спортове ще бъде обявен след игрите 2020г. в Токио.

Миналата година Бах, президентът на МОК, предложи „игрите с насилие“ да не бъдат включени в Олимпиадата. Бах предположи, че би било по-вероятно игри като FIFA и NBA 2K да бъдат на Олимпиадата, въпреки че все още нищо не е решено.

Докато игрите все още не са представени като част от Олимпиадата, е-спортът може да бъде включен на азиатските игри през 2022 г. Списъкът на игрите за събитието все още не е обявен.

Източник: GameSpot

Тагове: , , , , , ,