25 април, 2024

Тази публикация е посветена на системните администратори. Авторите от opensource.com предложиха няколко заглавия, с които ще уважим тяхната работа. Ето кои са те:

Unix Linux System Administration Handbook
От Еви Немет, Гарт Снайдер, Трент Р. Хейн, Бен Уейли и Дан Макин

Може да се твърди, че работата на системния администратор се е развила съвсем малко през последните седем години с растежа на DevOps, Cloud и PasS, наред с други неща. Но мисля, че тази книга все още има голяма информация, в която най-добрите практики надхвърлят моделите и технологиите за развитие. Това е книга с 1500 страници, но е една от най-добрите книги, ориентирани към системното администриране.

Коментар:

Обичам тази книга. Все още не съм я приключил, но те уверявам, че е добре написана. Много книги могат да бъдат много сухи и това върши добра работа с поддържането на високо техническа информация, която е лесна за четене. Оценявам 5/5, бих препоръчал на всеки, който иска да разшири техническите си познания.

Информацията: история, теория, поток

От: Джеймс Глейк

Тази книга обхваща историята на информацията и начините, по които сме се променили. От дешифрирането на езика на говорещите барабани в Африка и въвеждането на кода на Морс до как консумираме и категоризираме информацията днес.

Коментари:

Има два основни етапа, които оформят основните теми в тази книга. Първият е, естествено, формулировката на Клод Шанън за неговата “информационна теория”. Шанън правилно е основният герой на тази историческа сага (Глейк вмъква биографични откъси от него и друг главен герой в цялата книга). Вторият ключов момент идва с навлизането на ентропията в тази теория, че информацията е като физическо същество.

Глейк е велик писател и е удоволствие да се чете. Той представя темата си

хронологично и вмъква биографични елементи, за да оформи нещо като информационна сага. Той не само ангажира читателя, но и обяснява трудни понятия с голяма подробност (представянето на теоремите за непълнотата на Гьодел е пример).

Със смесване на ентропията и информацията Глейк обсъжда най-важния въпрос от човешка гледна точка: как да извлечем знания и мъдрост от потока от данни. Много интересно е да осъзнаем, че нашата модерна дискусия е само последна итерация от търсене и филтриране. От индексирането на библиотеки, каталози на книги, алманаси чрез нашите модерни интернет алгоритми, проблемът остава същият: когато цялата информация е налична, как я намирате и кога тя става смислена? Авторът има право да използва “Библиотеката на Бабел” на Боргес като идеалната метафора за него.

Управление на Ubuntu Server

От: Джей Лакроа

Това е последната книга на Лакроа, по която е работил много усилено, за да направи възможно най-подходящата книга за пускане на Ubuntu сървъри. Той бе разширен от първото издание, за да бъде актуализиран за Ubuntu 18.04 и да обхваща допълнителни теми като Ansible, LXD и др. За гъвкавата природа на Ubuntu може лесно да се адаптира, за да отговори на нуждите на вашата компания. С тази книга ще се запознате с Ubuntu Server, от първоначалното внедряване до създаването на готови за производство ресурси за вашата мрежа.

Коментар:

Харесва ми, но не минава през post/mail servers. Не съм сигурен, че може да се смятате за господар и не знаете как да го направите.

Приложна криптография: Протоколи, алгоритми и изходен код в C

От: Брус Шнайер

Тази книга е невероятно полезна за разбирането на основните основи на криптографските системи и алгоритми по целия път до много по-напреднали концепции. Произведено в първите дни на криптиране с публичен ключ, което подробно описва вътрешната работа на системите за шифроване. Трябва да прочетете от всеки, който иска да разбере повече за системите за защита на личните данни.

Коментар:

Тази специална книга е любим ресурс от 2001 г. насам. Наскоро замених липсващото копие от първото издание и макар че беше странно да видим драстична промяна на покритието на ново издание, се оказа, че това не е действително актуализиране в сравнение с първото издание. Ако сте някой като мен, който купува конкретни книги на твърда корица, за да добавите към новата библиотека с “миризма на книга”, това не е книгата за вас.

Инженеринг за надеждност на бази данни

От: Лайн Кембъл и Черити Мейджърс

Революцията на инфраструктурата като код в IT също засяга администрирането на базата данни. С тази практическа книга разработчиците, системните администратори и младежите до средно ниво DBA ще научат как съвременната практика на инженерната надеждност на сайта се отнася за платформата на архитектурата и операциите на базата данни. Авторите осигуряват рамка за професионалисти, които искат да се присъединят към редиците на съвременните инженери за надеждност на база данни (DBRE). С твърда основа в областта на надеждността на бази данни, вие ще бъдете готови да се потопите в архитектурата и операциите на всяка модерна база данни.

Коментари:

Авторите имат много, много дълбоко познание – не само спецификата на базата данни, но и взаимодействието на базата данни с приложенията и бизнес изискванията. Те абстрахират опита си достатъчно, за да го направят полезна за всички професионалисти в областта на данните, но поддържат достатъчно ясен език, който все още е директно свързан с технологиите, които използвате днес.

“Инженеринг за надеждност на бази данни” представя рамка, която може да бъде приложена, проверена от действителността, за да подпомогне бизнеса ви да развие дисциплиниран, устойчив емос към някои от най-ценните си активи: вашите бизнес данни.

Авторите на тази книга имат широчината и дълбочината на знания и опит, които * могат да дойдат само от наблюдение на неочаквано поведение в сложни системи, изградени и експлоатирани от истински хора, работещи за действителни компании.

 

Тагове: , , , , , , , ,