26 април, 2024

Иван Чуров единствения български геймър стигнал почти до квалификациите на световното първенство в Барселона

Студентът Иван Чуров от София, чиято страст от малък е футболът, постига значителни успехи в този спорт, но в популярната му електронна форма FIFA. Вижте какво разказа той за пътя му към успехите и иновациите в самата игра.

Как се запалихте по играта FIFA? От колко време я играете?

Аз съм футболен фен от малък, и този спорт ми е страст. Тренирал съм по игрищата дълги години и впоследствие се запалих и по електронния му вид. Това е практика при доста играчи. Първата FIFA, която играх е версията 2002, но просто се учех на основните неща. Започнах да играя сериозно FIFA 15.

Кой вид конзола използвате?

Най – често използвам личния си Xbox, но на някои турнири играя и на Playstation.

Колко турнира сте печелили до момента? Само в България ли са те, или има и такива на международната сцена?

Стартирах изявите си по турнири веднага след като разбрах, че съществуват такива в България. Това беше през 2015г. Не мога да ви кажа на колко турнира съм участвал, но със сигурност са над 100. Ежедневната практика допринесе за това да започна да се представям константно добре на всяко състезание. Повечето от надпреварите, които съм печелил са на местно ниво. Спечелих и едно събитие на “Кока – Кола” в Германия, но там бях изпратен просто като фен на играта. Преди 4 – 5 месеца дойде и най – големият ми успех, който даже и не съм си мечтал, че ще постигна – да се класирам на квалификации за световно първенство. Бях на две победи от спечелването на  място за следващия етап, които ще се проведат в Барселона и за мен това е голямо постижение. Миналата неделя бях буквално на 5 минути от това да се класирам на едно събитие в Париж, но за съжаление не успях. Просто конкуренцията на европейско ниво е в пъти по – голяма отколкото тук. Европа е най – силният континент за играчи на FIFA. Това се дължи на факта, че повечето отбори в западните държави се управляват от професионалисти. Квалификациите за световното първенство са много изтощителни, тъй като на ден е необходимо да изиграеш минимум 40 мача.

Ще участвате ли скоро в нова надпревара?

На 14 и 15 април са финалите на турнира “PlayHub” в София, и аз съм един от финалистите. Това състезание започва в началото на 2018г. и е с награден фонд около 2500лв.

Кои футболисти са част от Вашия отбор и как се казва той?

За да изградиш стойностен отбор в играта е необходимо да разполагаш с повече финансови средства. Тъй като започнах преди 6 месеца, съм натрупал удовлетворяващ капитал от турнири, чрез който успях да направя много добра селекция. В нея влизат естествено Кристиано Роналдо, най – развитата версия на Серхио Рамос, Рио Фърдинанд, феноменът Роналдо и основно футболисти от висок ранг. Името на отбора си сменям постоянно, защото по време на квалификационния период, ако използваш едно и също име, останалите геймъри започват да те разпознават и така се подготвят по начин, който да противодейства най – добре на твоя тим, и също нагласата им е, че се изправят срещу сериозен съперник. Впоследствие е по – сложно да ги победиш.

Смятате ли, че в страната ни има много качествени играчи, които имат шансове да преборят конкуренцията и тук, и в Европа?

Това, което аз съм забелязал от момента, в който започнах да се занимавам с тази игра (преди 3 години), е, че броят на играчите нараства. Със сигурност има добри и по – добри геймъри от мен. Аз лично познавам двама, които постоянно участват по турнири и нерядко си тръгват с награди от тях. Факторът, който допринася за увеличаването в броя на хората, интересуващи се от FIFA, несъмнено е, че в последните години броят на състезанията по футболния симулатор нарастнаха почти тройно. Събитията, които някои компании правят са много атрактивни за младите играчи. Този електронен спорт със сигурност има бъдеще в България, но много зависи кой и колко ще инвестира в неговото развитие.

Коя версия на играта ви допада най – много – 15, 16, 17 или 18?

От тези, които съм използвал, най – много ми харесва FIFA 16. Причината е, че в нея, за да победиш се изисква най-много да притежаваш необходимите умения и качества, докато при по – новите варианти са по – важни уменията на самите виртуални играчи. Аз съм твърдо против това, геймъри, които не притежават значителни умения да побеждават просто защото имат Меси и Роналдо в отбора си. На FIFA 16 това не е тенденция и ако можеш да правиш неща с топката, които съперника ти не може да предвиди, със сигурност ще спечелиш. Сега е необходимо просто да притежаваш силни футболисти, защото самата игра ги фаворизира, и на мен това не ми харесва.

Мислите ли, че иновациите, които EA Sports на FIFA добавя към същността на играта са полезни, или тя се превръща в прекалено “реална”?

Това е много добър въпрос, който се коментира горещо в сферата на FIFA. За съжаление повечето от мненията са негативни. Както аз, така и доста мои конкуренти смятат, че производителите на играта не променят това, което е нужно. Става въпрос най – вече за неприятния факт, че последните иновации във FIFA направиха така, че да не се възнаграждават вложените усилия и притежаваните умения на един играч, а както казах преди малко, на виртуалните футболисти. Днес просто трябва да вкараш повече пари в профила си, и можеш да спечелиш голям турнир, естествено, ако имаш късмет. Първоначално FIFA 18 неочаквано оправда очакванията ми, но впоследствие настъпиха промени, които доближиха играта към предната версия. Има някои добри нови функции, но според мен фокусът трябва да е върху други проблеми.

Планирате ли хобито Ви да се превърне в професия, или имате други нагласи за бъдещето си?

Засега не смятам FIFA да се превърне в моя професия макар, че съм имал предложения за работа с професионален договор. Тази година завършвам висшето си образование и имам други планове, но винаги мога да се занимавам с играта странично, и да печеля от нея.

Тагове: