20 април, 2024

Компютър, който е по-малък от зрънце сол, е новият проект на IBM

На технологичната конференция „Think 2018“, която започна тази седмица, компанията IBM представи прототипа на най – малкия компютър, създаван някога. В момента специалистите от организацията разработват устройство, което ще бъде с впечатляващите размери 1mm/1mm. Компютърът ще бъде по – малък дори и от зрънце сол!

Мощта на миниатюрната джаджа ще бъде подобна на тази от компютрите през 90-те години. Екипът, който работи по проекта твърди, че изработването на едно подобно устройство ще струва по – малко от 10 цента. Според IBM, тази иновация ще може да влезе в употреба при ежедневните дейности на обществото. Компютърът може също да служи и като източник на данни в различни сфери. Онлайн платформата Mashable твърди, че малкото устройство ще може да изпълнява и функции, базирани на изкуствения интелект, като например предварително да сортира информация.

„През следващите 5 години такива „криптографски котви“ – големи, колкото мастилено петно или зрънце сол, ще бъдат вграждани в ежедневни обекти и устройства“ – това коментира Арвинд Кришна, шеф на изследователското звено на IBM.

Специалистите все още тестват прототипа на малкия компютър така, че не се очаква скоро той да влезе в употреба.

Тагове: , , , , , , , , , , ,