20 юни, 2024

xAI обяви привличането на инвестиция от 6 милиарда долара в серия Б. Сред инвеститорите са Valor Equity Partners, Vy Capital, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, Fidelity Management & Research Company, Prince Alwaleed Bin Talal и Kingdom Holding.

Реално погледнато 6 милиарда долара инвестиция в само в един рунд е огромна сума. Но като се вземе предвид усиленото развитие на AI сектора тя не уникално впечатляваща особено на фона на това, че главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман вече обсъжда набиране на трилиони долари за изграждане на инфраструктура за производство на чипове, необходима за напредналия AI.

В официалното съобщение се казва, че  xAI е постигнала значителен напредък от стартирането си през юли 2023 г. През ноември компанията пусна своя модел Grok-1 на X, последван от неотдавнашното представяне на подобрения модел Grok-1.5, който включва възможности за дълъг контекст. Освен това, моделът Grok-1.5V вече включва възможност за разпознаване на изображения. Интересен е фактът, че компанията отвори кода на Grok-1 като по този начин проправи пътя за различни подобрения, оптимизации и гарантира внедряването на модела в разнообразни AI приложения.

Разчитайки на инвестицията, xAI планира да поддържа бързото си темпо на развитие, като през следващите месеци се от компанията обещават вълнуващи технологични актуализации и пускане на нови продукти.

Очаква се значителна инвестиция да подкрепи мисията на xAI за разработване на модерни системи, базирани на изкуствен интелект (AI), който е доверен, компетентен и полезен за цялото човечество. Като друга цел, успоредно с тази, е и разбирането на истинската природа на Вселената.

Въпреки, че пътищата на Мъск и другите съоснователи на OpenAI отдавна се разделиха, xAI заимства стратегията на OpenAI за изграждане на по-големи модели за постигане на по-голяма интелигентност. Този подход се оказа доста успешен на този етап, като се има предвид също, че OpenAI представя впечатляващи демонстрации и очаква по-нататъшен напредък със следващия си голям модел, GPT-5, до края на годината.

Със значимата инвестиция xAI ще се опита да се нареди до Google, Meta и Anthropic – се конкурират сериозно с OpenAI в разработването на най-големите езикови модели, известни като гранични модели. Тук е мястото да се отбележи, че тези конкуренти са в играта от години, докато xAI е на по-малко от година, наемането на AI таланти в момента е много скъпо, а необходимите усъвършенствани AI чипове са освен скъпи и оскъдни. Въпреки това обаче инвеститорите хващат вълната и разчитат на Мъск, който е известен с това, че се справя с гигантски мисии и постига резултати подобни на тези с Tesla и SpaceX. Неговата история обаче също е белязана от провали, особено със софтуерни проекти като функциите за автономно шофиране на Tesla и усилията му да съживи Twitter под новото му име X.

Слухове около сделката:

  1. Според The ​​Information, цитиран от Axios, xAI планира да изгради огромен нов суперкомпютър, наречен „Gigafactory of compute“, в партньорство с Oracle. Според анализатори, подобен проект може бързо да изчерпи сумата от 6 милиарда, доста преди да бъдат пуснати продукти онлайн.
  2. Мъск възнамерява да използва достъпа в реално време до данните на X, за да помогне на xAI да създаде реалистичен новинарски чатбот. Тук анализаторите отчитат риск от обучаване на модела с данни, съдържащи екстремистка дезинформация. Този подход на Мъск не е нищо ново, напротив – подкрепя се от факта, че той често размива границите между компаниите, които притежава.
  3. Някои наблюдатели смятат, че Мъск завижда на успеха на OpenAI с ChatGPT и изгражда xAI, за да си върне светлината на прожекторите.
Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,