30 април, 2024

Linux Foundation обяви старта на Open Platform for Enterprise AI (OPEA) – проект, чиято цел е насърчаване на разработването на отворени, модулни генеративни системи за изкуствен интелект.

Проектът е под ръководството на организацията LF AI and Data на Linux Foundation, която се фокусира върху платформени инициативи, свързани с изкуствения интелект и данните.

Изпълнителният директор на LF AI and Data Ибрахим Хададт посочва в съобщение за пресата, че очакванията са OPEA да проправи пътя за пускането на “подсилени”, “мащабируеми” генеративни системи за изкуствен интелект, които “използват най-добрите иновации с отворен код от цялата екосистема”.

“OPEA ще отключи нови възможности в областта на изкуствения интелект, като създаде подробна, композитна рамка, която е в челните редици на технологичните стекове. Тази инициатива е доказателство за нашата мисия да стимулираме иновациите и сътрудничеството с отворен код в рамките на общностите за ИИ и данни при неутрален и отворен модел на управление”, казва Хададт.

Сред други членове на проекта са Intel, Red Hat, собственост на IBM, Hugging Face, Domino Data Lab, MariaDB и VMware.

На въпроса какво тези компании могат да изградят заедно Хаддад загатва за няколко възможности, като например “оптимизирана” поддръжка за вериги от инструменти и компилатори за ИИ, които позволяват натоварванията с ИИ да се изпълняват на различни хардуерни компоненти, както и “хетерогенни” конвейери за генериране на разширени данни (RAG). RAG придобива все по-голяма популярност в корпоративните приложения на генеративния изкуствен интелект.

RAG моделите се позовават на тази външна информация – която може да бъде под формата на патентовани фирмени данни, публична база данни или някаква комбинация от двете – преди да генерират отговор или да изпълнят задача.

Членовете на OPEA споделят, че са силно заинтересовани от създаването на инструментариум за корпоративен генеративен изкуствен интелект.

Въпреки че всяка от компаниите има различен акцент – Cloudera се фокусира върху облачната AI екосистема, Domino предлага приложения за генеративен ИИ за бизнеса, а VMware се занимава с инфраструктурата за AI – всички те показват интерес към развитието на ИИ и са стартирали продукти и партньорства в тази област.

Въпросът за наистина съвместна работа върху разработването на съвместими инструменти за ИИ в рамките на OPEA остава обаче отворен. Въпреки че компаниите могат да имат различни интереси и стратегии, колаборацията е възможна, особено ако имат обща точка, която опира до развитието на ИИ технологиите.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR