27 април, 2024

Социалната мрежа X, позната преди като Twitter, е обвинена в предаване на потребителски данни към разузнавателни агенции и правоприлагащи органи в САЩ, съобщава The Intercept.

В доклад на The Intercept се посочва, че данните, които Twitterr е събирала, се продават на фирмата за наблюдение Dataminr, която използва технология за изкуствен интелект, за да следи постоянно обществената активност в социалните медии и други части на мрежата.

По този начин нейните клиенти, често правоприлагащите органи, могат да получават персонализирани предупреждения в реално време за това, което се случва онлайн, което им помага да реагират на природни бедствия или да шпионират протести, отбелязва The Intercept.

В имейли между Dataminr и US Secret Service, получени с искане по Закона за свобода на информацията, се разкрива, че фирмата за наблюдение плаща за специален достъп до данни на Twitter. Изпратени през юли 2023 г., те също така потвърждават, че тази практика е продължила и при Мъск.

“Dataminr има уникални договорни отношения с Twitter, чрез които има достъп в реално време до пълния поток от всички публично достъпни туитове”, казва представител на компанията.

В друг имейл Тайните служби потвърждават естеството на връзката: “целият смисъл на този договор е да се използва информацията за целите на правоприлагането”, се казва в съобщението.

Освен че противоречи на ценностите на съдебния иск, практиката противоречи и на политиките на Twitter, отбелязва The Intercept, които забраняват ” наблюдението или събирането на разузнавателна информация”.

Но има една тънка формалност и тя е, че данните не отиват директно към правителството, а се отдават под наем на посредническа фирма за анализ на данни, която от своя страна работи за правителствени агенции.

Това е практика, която е започнала още преди Илон Мъск да придобие Twitter.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR