29 април, 2024

Съорганизаторът на JPrime беше обвинен в манипулация на машините за гласуване на изборите от ИТН и по думи на Тошко Йорданов е разпитван в ДАНС. В същото време министърът на електронното управление заплашван от Кирил Петков и бившият министър Божидар Божанов?

Михаил Стойнов, ИТ експертът и съорганизатор на конференцията JPrime, който в момента заема поста зам. министър на електронното управление, се оказа в центъра на грандиозния скандал, който разтресе държавата два дни преди изборите. Лидерът на “Има Такъв Народ” Слави Трифонов поиска незабавно оставка и арест на зам. министъра на електронното управление Михаил Стойнов и на съпредседателите на “Продължаваме Промяната” Кирил Петков и Асен Василев.

Причина за това е доклад на ДАНС, който уличава Михаил Стойнов как сваля кодовете на машините за гласуване на флашка. От доклада става ясно, че два дни след публичното генериране на хеш кода, зам. министърът на електронното управление е влязъл в залата и е повторил цялата процедура, снимайки с телефона си и сваляйки информацията на флашка. Камерите в залата обаче остават включени и заснемат целия процес.

“Днес стана ясно как се фалшифицират резултатите от гласуването с машини на изборите. При това се фалшифицират от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, написа в профила си във Фейсбук Слави Трифонов.

Той определи този скандал като “държавен преврат” и доказателство, че изборите в България се фалшифицират. Тошко Йорданов от ИТН също даде изявление пред медиите и подкрепи думите на Слави Трифонов.

Лидерът на “Има Такъв Народ” Слави Трифонов призова незабавно главният прокурор да се самосезира по случая, МВР да арестува виновните, президентът да свика Конституционния съвет по национална сигурност, а ЦИК да премахне машините от Изборния процес в неделя.

Министърът на електронното управление не остана безучастен и увери, че “сигурността на настоящия вот е гарантирана”.

“Машините работят като принтер. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, подаден от всеки гласоподавател”, заяви той на извънреден брифинг в Министерския съвет, предаде БТА. „Самият софтуер е заключен с ключ, който е генериран с паролите на трима от членовете на ЦИК, които са от квотите на различни партии. Ключът се съхранява в ЦИК, на лаптоп, в касата. Паролите на тримата членове са били въведени на място, веднага след приключване на довереното изграждане, лично от всеки един от тях. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер, който да променя резултатите“, допълни още той.

Александър Йоловски и Мария Габриел ще се включат в извънреден председателски съвет по темата в Народното събрание.

Според Мария Габриел липсва достатъчно информация, за да предприеме каквито и да е мерки.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ твърди, че Александър Йоловски е подложен на натиск от Кирил Петков и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов. “Министърът на електронното управление е бил заплашван от Кирил Петков и Божидар Божанов във връзка с пари, с които трябва да се подобри сигурността на държавата в Информационно обслужване – 640 милиона мисля, че бяха. Натискан е бил да не се правят поръчки на открити процедури, а да се дадат на подходящите хора”, предаде Darik News.

От Има Такъв Народ искат гласуването да се осъществи на хартия, предстои ЦИК да обсъди отмяна на машинното гласуване.

Кой е зам. министър Михаил Стойнов?
Михаил Стойнов има дългогодишен управленски опит в сферата на имплементацията на софтуер и информационна сигурност. Изпълнявал е проекти за Saudi Aramco, Boeing и за американските ВВС.

 

Завършил е „Информатика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Има опит и като преподавател във Факултета по математика и информатика. Водил част от лекциите на „Съвременни Java технологии“, „Програмиране за .NET Framework“, „Разработка на Java уеб приложения“, „Шаблони за дизайн“ и „Качествен програмен код“. Водил е софтуерни курсове в Нов Български Университет и в ТУ София.

 

Михаил е съавтор на книги, свързани с програмирането и е бил лектор в академичните дни на Майкрософт. Има над 10 години опит във воденето на курсове, лекции, обучения, семинари в местни и чужди компании и повечето от големите университети у нас.

 

Съорганизатор e на java конференцията JPrime и е представител (chapter leader) за България на една от най-големите световни асоциации за публични стандарти в сигурността (OWASP).

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR