27 април, 2024

Всеки един програмист знае, че C++ е обектно-ориентиран език, а през последните години успя да се нареди сред топ езиците за програмиране. Създаден през 1979 г. от Бярне Строуструп C++ притежава редица характеристики на обектно-ориентирания, императивния и общия модел на програмиране.

Той разполага и с редица други функции и допълнителни възможности. C++ играе важна роля в множество съвременни и модерни системи, като например бази данни, уеб браузъри, операционни системи и други, които са използвали C++ поне в някаква част от своите бази данни. В тази статия ще ви представим топ 5 любопитни факта за C++.

Първоначално е известен като “The New C”.
Знаете ли, че компютърният програмист Рик Масити всъщност е дал името на C++? Основанието му е било, че ++ в името представлява подобрение спрямо оригиналния език за програмиране С. C++ най-силно се вдъхновява от C. C++ също е изграден върху същата рамка, но, разбира се, в езика са добавени нови функции и възможности. C++ е повлиял на редица други езици за програмиране.

ВНИМАНИЕ! Курс по С++ с Възможност за Работа във Водещата Компания Euro Games Technology

Разполага с богата поддръжка на библиотеката
Езикът C++ разполага със STL или стандартната библиотека за шаблони. Ако не знаете, STL е изключително полезна, тъй като помага за бързото изготвяне на кодове, когато е необходимо. Тя се състои основно от четири компонента, а именно: итератори, функции, контейнери и алгоритми.

Итераторите помагат при работата с последователност от стойности. Функционерите позволяват да се персонализира работата на свързаната функция, като се използва необходимата поддръжка на предадените параметри. Контейнерите имат в себе си класове за реализиране на различни структури от данни, които се използват често, като вектори, списъци, множества, карти и др. И накрая, алгоритмите могат да бъдат от различен вид, като търсене, сортиране и други.

Кои са останалите любопитни факти разберете на DevStyleR.io Top 5 Curious Facts About C++ You Didn’t Know

Междувременно не пропускайте възможността да се запишете на безплатния курс по C++ на DevStyleR Academy, с който ще получите възможност за работа в една от най-големите компании Euro Games Technology.

За записване и повече подробности вижте тук.

За допълнителни въпроси относно курса, пишете ни на [email protected].

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR