27 април, 2024

Godel Technologies е международна софтуерна компания, работеща с бизнеси от Обединеното кралство, като им предоставя критични за бизнеса софтуерни продукти. Основана през 2002 г., Godel си партнира с най-вълнуващите британски марки, за да реализират своите технологични решения в реалност. След независима консултация през 2019 г., когато Godel назначава своя 1000-ен служител, компанията определи 4 допълнителни локации в цяла Европа, включително София, България.

Сергей Мантяну е водещ софтуерен инженер, който работи в българския развоен център на Godel в София. Сергей има над 5 години опит с все по-голяма специализация в разработването на уеб приложения. Днес той разказва за автоматизираните портали за качество, какво представляват те и колко е важно да ги прилагаме в нашия екип и продукт.

Какво представляват автоматичните портали за качество?

Автоматизираните портали за качество са важна част от разработването на софтуер и CI/CD каналите. Те са предназначени да гарантират, че промените в кода отговарят на правилните критерии за качество, преди да преминат към следващите етапи от процеса на разработка.

CI/CD (непрекъсната интеграция / непрекъсната доставка) каналите се превърна в жизненоважна част от съвременната разработка на софтуер, която позволява на екипите да получат бърза обратна връзка за качеството на кода, преди той да бъде пуснат. Въпреки това днес все още се оказва, че предприятията не успяват да използват пълноценно възможностите, които предлагат CI/CD каналите, поради факта, че все още не са внедрили автоматизирани портали за качество в своите продукти.

Целта на автоматизираните портали за качество далеч не се изчерпва с проверката на качеството, но те също така осигуряват миграция на риска, като намаляват риска от грешки, уязвимости и проблеми с производителността на по-късен етап, и спомагат за рационализиране на работния процес, като автоматизират вземането на решения и помагат на промените в кода да преминават по-ефективно през канала. Чрез автоматизиране на промените в кода екипите за разработка могат да доставят софтуер по-ефективно, като същевременно поддържат високи стандарти за качество.

Какви ползи предлагат автоматизираните портали за качество?

Ето какви са ползите от прилагането на портали за качество от гледна точка на различни потребители:

Програмист: Общоизвестно е, че програмистът прекарва повече време в четене на код, отколкото в писане на код. Но когато пишат код, би било добре всички разработчици да пишат по един и същи начин. Това би могло да помогне и при бъдещата функция . Ако програмистите разполагат с добри портали за качество, те ще могат да отделят повече време само за проверка на логиката и няма да губят ценно време, за да проверяват дали тя е направена правилно, или по същия начин като всички останали и т.н. Например програмистът трябва да добави функция, но вместо да се увери, че тя е написана правилно, ще трябва просто да провери логиката. Ако всички програмисти следват този модел, това би повишило качеството на работата им.

Екип: Прилагането на портали за качество ще помогне на екипа да се справя по-бързо и да въвежда по-бързо нови функции в производство, като осигурява същите ценности като тези на програмистите. Когато говорим за разходи, влагането им ще доведе до по-бърза работа и подобряване на качеството на кода при писането на тестове, които стават част от порталите за качество.

Наличието на автоматизирани тестове може да означава, че екипът няма нужда да се притеснява дали кодът работи или не. Той трябва да се проверява и тества автоматично. Ако се откаже на етапа на качествените портали, той просто ще бъде отхвърлен от програмиста и няма да се налага да пречи на друг член на екипа. Инструментите за автоматични портали за качество могат да помогнат за решаването на проблема с малко безпокойство за другите членове на екипа и като цяло да помогнат за по-бързото предоставяне на функцията.

Клиент/краен потребител: В дигиталния свят е силно препоръчително да бъдем гъвкави и да реагираме на промените в бизнес средата, а автоматичните портали за качество са от полза за потребителя, който ще получава новите продукти по-бързо.

Например в Обединеното кралство имате множество сайтове и услуги за сравнение, които ви позволяват да сравнявате ипотечни кредити и да получите най-добрата оферта. Чрез използването на портали за качество можете да проверите вашия Open-End дали е добавил нови функции, които въвеждат по-бърза доставка за клиентите, и да не бъдете аутсайдер в бизнеса. При внедряването на портали за качество не се налага екип от разработчици (например DevSecOps) да проверява приложението за сигурност, а просто се пускат портали за качество, което автоматично позволява по-бърз продукт за крайния потребител. След като доставите функцията, вече не сте “външен човек”, а се оказвате на една и съща страница с вашия Open-End.

Бизнес: За бизнеса порталите за качество ще увеличат стойността и ще намалят инцидентите по време на производството. Ако разполагате с автоматизирани портали за качество със строги правила, вероятността от провал е малка. Важно е това да не се отрази на бизнеса, при което той би могъл да загуби пари, да загуби клиенти и би имало голямо въздействие върху бизнеса, така че наличието на това ще даде голяма стойност

А от техническа гледна точка?

Качеството на порталите трябва да бъде разделено на необходимите тестове. Не е необходимо да прилагате огромни тестове за сигурност към портала в пълните си заявки, те могат да бъдат изпълнени след етапа на осигуряване на качеството. Всичко, което ще трябва да направите, е да приложите малък интеграционен тест и тестове на потребителския интерфейс като статистически, за да покажете, че страницата работи според очакванията. На този етап бихте могли да проведете някои тестове за сигурност на клиента, за да се уверите, че в приложението не са настъпили отрицателни промени.

След като порталът за качество бъде преминат, той става “зелен” и ще премине през друга среда като QA, а след това програмистите ще започнат друг портал за качество, като например тестване на интеграцията, тестване на потребителския интерфейс и тестване на различни браузъри. Добре е да добавите тестване на този етап и това ще ви спести много време, тъй като то ще автоматизира въпроса и ще ви покаже проблема, а вие ще можете просто да се преместите.

След това ще сте готови за етап 4 – пускане на пазара. Също така ще имате автоматизация за решаване на проблеми от високо ниво и ако нещо се провали и сте конфигурирали автоматично, то автоматично ще създаде задачи. С порталите за качество няма да изпадате в сложни стратегии за разработка. Не е необходимо да правите нищо, просто натискайте и чакайте.

Защо предприятията все още не внедряват автоматизирани портали за качество?

Предприятията все още избират да не го използват, тъй като въпреки дългосрочните ползи от внедряването на портали за качество, в краткосрочен план ще струва на компанията много пари да го внедри от нулата, затова не искат да го използват. Това може да доведе до огромно предизвикателство в тези променящи се икономически времена, когато решението трябва да бъде взето от гледна точка на спестяването на разходи, балансирано с цялостната полза за предприятието и неговия потребител.

Всичко зависи от това колко пари сте готови да похарчите. Можете да купите от рафта и това може да предотврати някои проблеми, но по мое мнение е по-добре сами да внедрите автоматизирани портали за качество. Изводът е, че ако похарчите повече пари, ще спестите цялостно време, ако похарчите повече време ще спестите пари, но кое е по-ценно, времето или парите?

В заключение

Автоматичните портали за качество осигуряват добри ползи по отношение на качеството на кода, устойчивостта към грешки и сигурността на приложението, както и на времето на разработчиците (повече време за посвещаване на продукта) и на продукта (по-бързо предоставяне на нови функции). Но е важно да разберете, че трябва да прецените ситуацията и рисковете до каква степен можете и сте готови да изразходвате ресурси за тяхното внедряване, така че да е полезно за вас. Това не е златен куршум, но с правилния подход ще изглежда като такъв.

 

Прочети още:

Godel Technologies избраха София за първата си локация в България

Българските IT таланти – силният коз да бъдем конкурентни на световния пазар


Материалът е предоставен от Godel Technologies

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager