30 април, 2024

Петото издание на Robotics Strategy Forum 2023 ще се проведе на 19 септември (вторник) в зала “Джон Атанасов” на “София Тех Парк”. То ще отрази водещите тенденции на световната технологична арена, и отражението им в България. Двете се преплитат, защото изминалата година беше една от най-динамичните както за развитието на технологиите, така и за българската икономика.

От една страна появата на ChatGPT доведе до невиждан интерес към изкуствения интелект по целия свят и приложението спечели над 100 млн. ползватели. Обаче не всички посрещнаха технологията с ентусиазъм – много компании ограничиха ползването на ChatGPT, а политически решения доведоха дори до временната му забрана в Италия.

Същевременно, България стана домакин на първият по рода си институт по изкуствен интелект в Източна Европа – INSAIT. Освен това, България беше първа по ръст на износа в ЕС и няколко поредни месеца беше лидер в Съюза по ръст на промишленото производство. Наши проучвания показват, че българските компании продължават да инвестират както в машинния си парк, така и в дигиталната си инфраструктура. Въпреки това, пред българската икономика има множество предизвикателства – промишленото производство забавя ръста си през 2023 г., липсват големи стратегически инвестиции, а по данни на SonicWall България е в топ 10 на държавите, тагретирани от malware атаки в света. Ще успее ли българската промишленост да се възползва от технологичния прогрес и да избегне големите предизвикателства?

Какво отличава форума тази година?

  • 12 теми и над 25 панелисти ще представят експертизата си, включително лектори от България, САЩ и Германия.
  • 10 екипа във втори сезон на PARA Robotics Incubator ще се борят за награди на стойност 5 хиляди лева, участие в инкубатора на Founder Institute – най-големия инкубатор за стартъпи основан в САЩ, както и възможност за участие в програмата на Столична община – Пясъчник за иновации.
  • Експо зона с над 40 робота, мини-модел на умна фабрика и проекти на млади български инженерни таланти

Темите тази година:

  • Какво направи ПАРА за пет години в екосистемата?
  • Как се създава фабрика за производство на лекарства в орбитата на Земята, посетителите ще разберат от Делян Аспарухов – основател на калифорнийския стартъп Varda Space Industries?
  • Какъв е тренда на българското производство ще дискутират Димитър Карамихалев – Аутоматикс, Светослав Василев – Сивико, Георги Арабаджиев – Гига аутомата, Метин Ахмед – Алкомет, Влади Великов – Импровин
  • Какви са предизвикателствата за киберсигурността в българските фабрики и IIoT устройства ще ни разкажат Владимир Харизанов – Fortinet, Калоян Георгиев – Шнайдер Електрик, Вихрен Славчев от Мнемоника, Ива Саева – Cyen. Модерира Пламен Мандаджиев – Диаматикс. Темата ще бъде открита от Михаил Стойнов, заместник-министър на електронното управление.
  • Изкуственият интелект в индустрията – какви са възможностите за оптимизация на ресурсите и подобряване на ефективността? Кристоф Рьобл от Lenze ще открие темата за дигитализацията в индустрията, след което заедно с колегите си Митко Василев – AlfaStar Ventures, Владимир Филипов – Ниърсофт, Александър Цонев – DigiNovo ще дискутират темата. Модерира Мартин Царев – FPSoftware

В образователния панел “Какви умения създава и какво трябва да създаде образователната система за бъдещето” ще дискутират Александър Михайлов – ФЕСТО, Ангел Узунов- Strypes, Петър Шарков – Телерик, Васил Караиванов – Sofia Tech Park, модерирани от Валентина Иванова – Академия “Никола Тесла”.

“Кои са финансовите инструменти за периода до 2027 година в подкрепа на иновациите, технологичен трансфер и дигитализация“ ще предостави Константина Войнова от Фонда на фондовете.

На сцената ще застанат проф. Рико Мьокел от Университета Маастрихт и Мария Александрова от Nasekomo, които ще споделят повече по темата за приложението на когнитивната роботика в автоматизираните ферми.

Освен панелните дискусии, събитието ще разполага с богата изложбена част. Техниката и машините, които ще могат да се видя там включват: бионични роботи на “Фесто Производство”, колаборативни роботи на “Гига Аутомата” и новите им разработки в областта на автономното задвижване, мини-модел на умна фабрика, изнесено аудио студио, робот за автономно и безконтактно измерване на телесната температура, обучителни роботи на “ФАНУК България”, индустриалните проекти на “Аутоматикс”, отворена платформа за автоматизация на Lenze и още други.

Какво да очаквате на изложението?
Събитието ще покаже и образователни проекти на роботи и умни решения, изработени от ученици и студенти, участващи в двата сезона на PARA Robotics Incubator, както и от членове на клубовете по роботика в училища и университети в София и Пловдив. По време на форума зрителите ще могат да чуят и финалните презентации на десетте екипа, които взеха участие във втория сезон на инкубатора по роботика. Един от десетте проекта ще спечели голямата награда от 5 хил. лв. на Сдружението.

Основни спонсори на събитието са: FESTO, Шнайдер Електрик, ФАНУК България, Strypes group, ЛЕНЦЕ Задвижваща техника, Гига Аутомата, Мнемоника, Академия “Никола Тесла”, Bosch Digital, Konica Minolta.

Институционални партньори на форума са: ИАНМСП, София Тех Парк, направление “Дигитализация, иновации и икономическо развитие” към Столична община, Фонд мениджър на финансови инструменти в България, Американска търговска камара в България, Фондация „Америка за България“, БЕСКО, Българска стопанска камара, Клъстер “Мехатроника и Автоматизация“, Българска асоциация на електротехниката и електрониката, Фондация „Приложни изследвания и комуникации”, Тракия Икономическа Зона, Enterprise Europe Network България, AlfaStar Ventures, училищна академия Телерик, Софтуни.

Медийни партньори на RSF тази година са: El Media, порталът за роботика Robotics-Bulgaria.com, БНР – Радио София, Money.bg, сп. Мениджър, Лидер.бг, Profit.bg, Българска наука, TLL media, Industry info, Дигитална индустрия, Дигитални истории, Media bricks, Инженер.bg, DiTech Media, Инженеринг ревю, Кибернация, DevStyleR.

Водещ на събитието ще бъде Георги Ненов, създател на един от най-слушаните подкасти в България – “Свръхчовекът с Георги Ненов”. Безплатни билети могат да бъдат запазени тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR