27 април, 2024

Българският отбор по Информатика спечели четири медала от 7. Европейска младежка олимпиада по информатика – eJOI 2023. Домакин на състезанието бе Кутаиси, Грузия

Ръководители на отбора са Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Школа “Олимпийци” и Димитър Добрев – ШУ “Епископ Константин Преславски” и преподавател в “Школа А&Б”.

Ето кои са българчетата победители:

  • Андрей Стефанов – ПЧМГ, София; Школа Олимпийци – златен медал и абсолютен шампион на олимпиадата
  • Серкан Рашид – ППМГ “Нанчо Попович”, Шумен; Школа А&Б – сребърен медал
  • Симона Христова – ППМГ “Нанчо Попович”, Шумен; Школа А&Б – бронзов медал
  • Иво Иванов – ППМГ “Нанчо Попович”, Шумен; Школа А&Б – бронзов медал

“Един любопитен факт е, че в първото издание на eJOI в България абсолютният победител беше грузинец, а сега в Грузия абсолютният победител е българин. Зная колко големи усилия и отдаденост са вложили всички замесени, за да придобият знанието, опита и да се подготвят за eJOI. Поздравления за целия ни отбор и за ръководителите, които направиха България горда. През 2024 предстои 8-то вълнуващо издание на eJOI с домакин Молдова.” – сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт и съпрезидент на eJOI.

Европейската младежка олимпиада по информатика е създадена през 2017 г. в София от президента на софтуерната компания Мусала Софт Елена Маринова, Алексей Христов, председател на УС на Сдружение на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), д-р Бисерка Йовчева и проф. Красимир Манев, първи президент на еJOI.

По време на олимпиадата в Грузия бе избран и новият президент на eJOI – д-р Бисерка Йовчева.

До момента домакини на престижното състезание, освен България, са Русия, Словения, Украйна, Румъния и Грузия. През 2025-та eJOI ще се проведе в Молдова.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR