28 април, 2024

Стартира кандидатстването за Вторият сезон на Sirma Venture Lab. Сирма, в партньорство с Innovation Capital, ще подкрепят стартъпи в областта на изкуствения интелект, роботиката и автономните летателни устройства от България и Балканския полуостров.

След миналогодишния успех на Sirma Venture Lab, когато бяха отличени две компании финалисти, Сирма и Фондът за рисков капитал Innovation Capital продължават съвместната си инициатива в Sirma Venture Lab 2.0.

Във второто издание индустриалните ограничения отпадат и се търси технологична иновация.

Целта на второто издание на програмата е да се открият проекти от България и Балканския полуостров, работещи в областта на изкуствения интелект (ИИ) или внедряващи ИИ алгоритми в своите продукти и услуги, както и иновативни решения за роботизация и развитие на приложения за автономни летателни уреди (дронове).

Innovation Capital, в позицията си на утвърден регионален лидер, ще участва активно в селекцията на потенциалните кандидати, а технологичната компания Сирма, която е с традиции в разработките на приложения и решения с ИИ, ще подпомага техническата и бизнес реализация на проектите.

„Сирма винаги е заявявала интерес за инвестиции в перспективни компании, които показват иновационен потенциал и умения за бизнес растеж,“ сподели Йордан Недев, Финансов директор на Сирма Груп Холдинг АД.

Той добави още, че размерът на финансирането, с което Сирма би участвала, е до 400 000 евро.

„Има много примери за финансирани компании, които за по-малко от една година стигнаха от нула до 1 млн. лева оборот, както и такива, които все още не са започнали да правят приходи, но имат голям потенциал. Фондът e на пазара от близо четири години и има поглед и влияние върху динамиката в развитието на стартъп екосистемата и сме наясно, че различните индустрии и иновативни приложения, имат различен жизнен цикъл на развитие, различна скорост на достигане до MVP“, коментира Ангел Ангелов, Програмен директор в Innovation Capital.

Двете организации са уверени, че менторската и финансовата помощ, заедно с иновативната идея са сред критичните фактори за успех на стартиращите компании.

„През 2023 година се наблюдава съзряване на предприемаческата екосистема, илюстрирано чрез повишаване на качеството на предприемаческите инициативи. Компании, които не за пръв път развиват бизнес идея са с по-голям шанс да бъдат успешни. Качеството както на идеите, така и на самото изпълнение, е с по-висока добавена стойност и с потенциал за компанията да бъде успешна“, допълни от своя страна Явор Гочев, Програмен мениджър в Innovation Capital.

Като ментори в първото издание на Sirma Venture Lab се включиха известни и опитни технологични лидери, визионери и мениджъри. Това са: Момчил Зарев, Изпълнителен директор на Сирма Солюшънс АД и Йордан Недев, Финансов директор на Сирма Груп Холдинг АД. Двамата са посветени на тази инициатива и отново са двигателите на Sirma Venture Lab 2.0.

Специализиран екип от професионалисти на Сирма ще работи в тясно сътрудничество с избраните финалисти. Главният технически директор на Sirma, Тихомир Тотев, ще подпомага участниците в плановете им да реализират идеите си и ще споделя опит и препоръки за техническата страна на създаването на висококачествен продукт. Тихомир и още няколко водещи разработчици от страна на Сирма ще бъдат основните лица за контакт, които ще помагат на стартъпите да изградят своя MVP и да валидират потенциала за пазарен пробив. Нещо повече, предприемачите ще имат възможността да видят своите продукти приложени на практика чрез широката гама от технологии на Сирма.

От страна на Innovation Capital отново като ментори участват Ангел Ангелов, Програмен директор и Явор Гочев, Програмен мениджър. Техният опит в бизнес консултациите ще помогне на всяка стартираща компания да развие устойчив бизнес модел, да се запознае с начина на работа на екосистемата, както и със счетоводството и законодателството.

Ако сте основател на стартиращ бизнес или предприемач, не се колебайте да кандидатствате за второто издание на Sirma Venture Lab. Етапите и датите са следните:
– Краен срок за кандидатстване – 30 септември 2023
– Селекция/Презентации на допуснатите участници – 1 до 15 октомври 2023
– Представяне на финалистите – 19 октомври 2023

За резултатите от първото издание, финансираните компании и техните представяния, може да научите повече тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR