29 април, 2024

Клубът по Роботика към ТУ-София спечели националното предизвикателство “Зелени Инженери”. Будните студенти се включват в надпреварата с два екипа, които през август представят своите проекти пред експертното жури от Atamiq и GreenUP. Не след дълго клубът по Роботика разбира, че единият от екипите е избран за победител в състезанието.

Проектът спечелил първото място е “Solar Reviver” и се реализира вече от няколко месеца в клуба. Разработва се от Алекс Новков (студент във факултета по Автоматика, трети курс), Александър Колчев (студент във факултета по Електронна техника и технологии, трети курс), Александър Хаджидимитров (студент във факултета по Автоматика, втори курс) и Теодора Савчева (студент във факултета по Индустриални технологии, втори курс), а техен ментор е Денис Исметов – председател на клуба по Роботика към ТУ-София.

Същината на проекта представлява автономен робот за почистване на соларни панели от натрупаните замърсители върху повърхността на панела. Внедряването на тази разработка цели да се повиши производството на електроенергия.

За любителите на иновации, които искат да се запознаят отблизо с проекта, в рамките на Robotics Strategy Forum 2023 всеки желаещ ще може да види в действие “Solar Reviver”, както и много други разработки на клуба по Роботика към ТУ-София.

Robotics Strategy Forum 2023 е събитие за иновации в роботиката и автономните технологии у нас. Акцентите на събитието са върху роботиката, автоматизацията, умното производство и промишлените технологии. На форумът присъстват мениджъри, инженери, предприемачи, общественици, ученици, студенти и много млади ентусиасти в сферата на технологиите.

Повече информация за форума ще откриете тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR