28 април, 2024

Националният отбор на България спечели 4 бронзови медала от 35-ата Международна олимпиада по информатика в Унгария (IOI 2023). Националите ни се състезаваха с 360 участници от 90 държави и за поредна година утвърдиха мястото на България на световната ИТ сцена.

Кои са ученици, подарили на България тази радост?

Атанас Димитров – 12 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“;

Веселин Маркович – 10 клас, Математическа гимназия „Петър Берон“, Варна;

Борис Михов – 10 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“;

Александър Гатев – 10 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

Ръководители на отбора са Илиян Йорданов (ИМИ БАН) – Член на националната комисия по информатика, ръководител в Школа “Олимпийци” и Енчо Мишинев – дългогодишен член на националния ни отбор, носител на множество международни ИТ призове.

“Щастливи сме, че и през този олимпийски сезон информатиците ни донесоха медали при това с трима десетокласници в отбора. На тях предстоят още две състезателни години, така че надеждите ни за 2024 са за злато. Поздравления и за новото поколение треньори – Илиян и Енчо, самите те олимпийци от близкото минало. Гордеем се, че Мусала Софт подпомага отборите ни вече 23 години, а много от медалистите ни са участници в CODEIT.bg”, сподели Елена Маринова, президент и член на борда на Мусала Софт.

В края на тази седмица започва Европейската младежка олимпиада по информатика – еJOI, а от октомври – новият сезон на конкурса по програмиране CODEIT.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR