27 април, 2024

Когато някой изрече на глас думата “програмиране”, той неминуемо предизвиква дълбоко любопитство и загадъчност у онези отсреща, които все още не са навлезли в нейните дълбини и не за запознати със значението на професия “програмист”. Програмирането непрекъснато набира популярност и днес ако владееш този #tech занаят, ти се превръщаш в ценен кадър за компаниите, защото притежаваш умение, което става все по-необходимо за съвременния ни живот. За хората извън технологичния бранш обаче програмирането може да е чуждо понятие.

В тази статия сме избрали да ви представим пет от най-добрите филма за програмиране, чиито сюжети биха завладели дори и тези, които си нямат представа какво е Python или Java, например. Филми, които ще помогнат на хората извън света на технологиите да могат да разберат по-добре силата на този уникален занаят.

Топ 5 Най-Добри Филма за Програмисти

The Social Network (2010)
“The Social Network” е филм за възхода на една от най-разпознаваемите фигури в света – Марк Зукърбърг, и за основаването на Facebook. Филмът е режисиран от Дейвид Финчър с Джеси Айзенбърг в главната роля и печели изумителните три награди на 83-ите годишни награди “Оскар”.

Филмът проследява историята на Марк Зукърбърг, който създава две последователни версии на известния си сайт за социални мрежи. След първоначалното пускане на “thefacebook” сайтът бързо става популярен. Въпреки многобройните съдебни битки Зукърбърг започва процеса на изграждане на новата и подобрена социална медийна платформа, която е предопределена да му донесе успеха, който днес цял свят признава.

Гениалността на филма се крие във внимателното визуализиране на интензивния процес на програмиране. Зрителите могат да видят силата на програмирането чрез сложния код на Зукърбърг и революционните резултати, които той дава. Филмът може и да не предоставя задълбочен наръчник по програмиране, но създава впечатление за реалността на живота на програмистите, която тези, които не са извън този свят ще разберат, а тези, които вече са се потопили в него ще припознаят себе си.

Hackers (1995)
“Hackers” е един от най-ранните игрални филми за програмиране. Действието на филма се развива в Ню Йорк и проследява група умни и опитни хакери, които се опитват да разбият голяма компютърна система. Излязъл на екран през 1995 г., филмът веднага става хит и спомага за утвърждаването на субкултурата на хакерите и програмистите.

Филмът проследява историята на група млади хакери, изиграни от Джони Лий Милър, Анджелина Джоли и Матю Лилард, които се опитват да проникне в голяма компютърна система, която, ако бъде разбита, може да има катастрофални последици. Зрителите преминават през интересно и познавателно пътешествие, докато стават свидетели как героите решават сложни проблеми и се ориентират в системите за компютърна сигурност. Нещо повече, “Hackers” представя ранните концепции за Интернет. Филмът съдържа и някои вълнуващи сцени, които се разиграват в компютърна среда и играят огромна роля за поддържане на интереса на зрителите.

Кои са останалите филми разберете на DevStyleR.ioTop 5 Best Movies for Programmers with Angelina Jolie, Jоnny Lee Miller and Other Celebrities

Междувременно, ако се интересувате от кариера с .NET, не пропускайте да проверите възможностите тук.

Чувствайте се свободни да споделите мнението ви за тези филми или да препоръчате друга, интересна продукция, която би била полезна за хората от света на програмирането.

Пишете ни на [email protected].

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR