28 април, 2024

Маргарита Наумова е добре познат български експерт в областта на SQL Server. Тя притежава най-високия технически сертификат за SQL Server – Microsoft Certified Master, който я нарежда сред най-добрите експерти в световен мащаб.

Маги има повече от 20 години опит като консултант и инструктор в областта на управление и анализ на данни, доставяйки проекти и обучения за България и чужбина, в държави като Великобритания, Финландия, Германия, Швеция, Кипър, Норвегия. Тя е и основател на Българските потребителски групи за SQL & BI „Let’s SQL Together!“ и Azure Analytics User Group BG, както и лектор на най-големите събития за MS Data Platform в цял свят .

Понастоящем Маги е изпълнителен директор на две консултантски компании– Inspirit LTD, разположена в София, България, и Inspirit AS, разположена в Осло, Норвегия. Основател и автор на SQL Master Academy – програма за обучение, която е помогнала на стотици специалисти да подобрят компетенциите си или да открият своя кариерен път в света на данните.

В интервю пред DevStyleR Маги разказва за най-новия продукт в областта на базите от данни създаван от SQL Server насам – Microsoft Fabric, определяйки го като “аналитичната платформа на новото време за Изкуствения интелект”. Споделя и още много други интересни новини от тази област, както и какво още да очакваме от нея в бъдеще.

Как премина първата среща на групата “Microsoft Fabric – Is the hype real?”?
Първата среща на групата под надслов “Microsoft Fabric – Is the hype real?” беше много вдъхновяваща за мен и моите колеги, които бяха гости. Имаше голям интерес, и преди да започнем срещата се присъединиха нови членове на групата Azure Analytics, за да участват в нея. Това е показателно, че темата е интересна за България. Много съм въодушевена от това, което направихме и всички участници допринесоха за това.

Разкажи ни малко повече за Microsoft Fabric, който беше обявен за най-важния нов продукт в областта на базите от данни създаван от SQL Server насам.
Да, така беше обявено от Сатя Надела на традиционната годишна конференция Microsoft Build в края на месец май и виждам, че има защо. Microsoft Fabric обещава да бъде един от ключовите продукти на Microsoft в областта на анализа на данни. Той е обявен от Microsoft като аналитичната платформа на новото време AI. И дава сериозна заявка за промяна в пазара на облачните технологии за анализ на данни. Microsoft Fabric очертава няколко важни неща и тенденции в областта на анализа на данни.

Какво още сподели тя за Microsoft Fabric, кои бяха най-интересните въпроси по време на срещата, както и още много други интересни теми, които обсъдихме може да гледате във ВИДЕО интервюто с Маги в нашия YouTube канал

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR