28 април, 2024

Microsoft Fabric беше обявен във версия public preview (версия за преглед и тестване) през месец май. На годишната конференция Microsoft Build, на която традиционно се промотират нови продукти, Satya Nadella обяви Microsoft Fabric като най-важният нов продукт в областта на базите от данни създаван от SQL Server насам, и го постави в топ 5 на ключовите продукти на Майкрософт заедно с CoPilot и AI Studio. Наречен от компанията аналитичната платформа на новото време на AI, Microsoft Fabric дава сериозна заявка за промяна на пазара на облачни технологии за анализ на данни.

За да споделят детайли за Microsoft Fabric и да дадат отговор на всички въпроси на българската аудитория, Маги Наумова – основател на Azure Analytics потребителската група, кани експерти и MVP (Microsoft Most Valuable Professionals) в срещи от типа Ask Me Anything.

Първата такава среща озаглавена Microsoft Fabric – Is the hype real? e на 11 юли от 17:00 ч. българско време.

„Microsoft Fabric очертава няколко много важни тенденции в областта на анализа на данни като преминаването на DataWarehouse решения към SaaS, обединяването на данните в едно виртуално хранилище и съхраняването им в open source формат. Използването на CoPilot & AI за изграждане на отчети, разработка на код или автоматизиране на обработката на данни е част от бъдещето в нашата област“ , споделя Маги Наумова, основател на Azure Analytics потребителската група и на SQL&BI потребителската група в България, MVP и признат дългогодишен експерт в областта.

„Microsoft Fabric дава заявка за начало на големи промени в тази и без това бързо развиваща се област. Затова поканих колеги MVP, с които направихме Ask Me Anything среща в норвежката потребителска група и станахме свидетели на много сериозен интерес от страна на общността. Естествената следващата стъпка е да направим онлайн среща за българската технологична общност. Форматът Ask Me Anything е уникален, срещата преминава в описание на Microsoft Fabric в дискусия между нас и споделяне на гледна точка и опит, както и отговор на въпроси от участниците. Доста различно е от това да гледаш техническа видео презентация, и много по-полезно”, допълва още Маги.

Основната цел на групата е да бъде източник за споделяне и събиране на опит в сферата на Data Engineering & Data Analytics в Azure Cloud, и Azure Data Platform. Събитията на потребителската група привличат хора с експертиза, които обичат да споделят знания и тези, които биха искали да чуят водещи експерти в областта или свои колеги.

Срещата на групата на тема Microsoft Fabric – Is the hype real? ще бъде на 11 юли от 17:00 българско време. Гости на Маги ще бъдат основателите на Microsoft Data Platform User Group в Норвегия и много известни имена в бранша Cathrine Wilhelmsen и Johan Ludvig Brattås.

Събитието е онлайн, безплатно, с предварителна регистрация тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR