29 април, 2024

Бърнаутът е най-опасният враг, който може да порази всеки разработчик, без значение колко е добър и опитен. Интересно е, че програмистите са по-склонни към бърнаут, отколкото други професионалисти. Но какво би отключило подобно състояние?

Една от причините, които често подценяваме е седенето на бюро над 8 часа дневно. Това се отразява неблагоприятно на физическото ни здраве, тъй като продължителното гледане в екрана отнема енергията ни и причинява умора. Разработчиците често работят по-дълго, за да спазят крайните срокове, което задълбочава проблема. Претоварването със задачи е сигурен начин да предизвикате бърнаут.

Друга причина за бърнаут е проблеми с менталното здраве, на което също не обръщаме нужното внимание. Програмирането е високо когнитивно интензивна и стресираща работа, която изисква умения за решаване на проблеми и огромна концентрация. Това може да доведе до умствена умора и изтощение.

Кои са останалите причини, които водят до бърнаут и как да ги предотвратим, прочетете на DevStyleR.ioBurnout State: How to Defeat Your Biggest Enemy

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR